Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Najděte reálnou funkci f(x), která je definována na nějakém intervalu <a,b>, je na něm prostá, ale není něm ani na žádném jeho podintervalu monotonní.
může být i nějaká hodně škaredá? (např. v každém bodě nespojitá?)
varianta 2: Najděte požadovanou funkci tak, aby navíc oborem hodnot byla množina reálných čísel.
může, škaredé bývají nejpěknější (platí jen u funkcí :-) ) Varianta 2 je taky dobrá, tuším řešení.
Muj navrh je vzit funkci, nazvu ji treba , definovanou na libovolnem intervalu [a,b], a<b, predpisem
kde je charakteristicka funkce mnoziny realnych cisel - tedy Dirichletova funkce. Funkce splnuje vsechny podminky uvedene Pavlem.
Jen nevim, jak mam chapat nazev tohoto vlakna, totiz "Prazdninova injekce". Je to injekce matematickeho krasna nebo injektivni zobrazeni?
Zkoušel jsem vyřešit 2. variantu, povedlo se jen pro otevřený interval opět s využitím Dirichletovy funkce D(x):
S uzavřeným intervalem mám ale problém.
↑ Pavel:
jojo, s tím uzavřeným intervalem mám taky problém :(
musí to tam nekde utíkat do nekonečna (aby to byla surjekce na R) a musí tam někde v oboru hodnot zůstat dvě díry, které by se zaplnily dodefinováním funkčních hodnot na krajích....
tezko rict jestli se to povede, taky me reseni pro uzavreny interval nenapada
--------------------------------------------
Kája jen polkl slinu: „Prosím, vzácný pane, jen jestli se to pro mne hodí. To snad jen pro pány, a já budu nejspíš truhlářem.“
Mám stejnou úvahu. Mám pocit, že přes Dirichleta v kombinaci se známými funkcemi to jen tak jednoduše nepůjde. Uvídíme, co na to Marian :-)
Nech? existuje bijekce , která neni na žádném podintervalu monotónní. (Tedy vyhovuje zadání varianty 2, jestli jsem dobře pochopil)
Existuje bijekce (něco jako přerovnání), že je rostoucí? Pokud ano, pak je nutně spojitá (což není těžké ukázat). Vzor otevřené množiny při spojitém zobrazení je otevřená množina, což je spor, protože [a,b] je uzavřená. Zadání by tedy neměla vyhovovat žádná funkce.
Zbývá tedy ukázat, že taková funkce existuje, aby byla dokázána neexistence řešení. Mě se ji najít nepodařilo, tak snad budete úspěšnější, pokud vůbec existuje.
↑ Pavel:Toto zobrazení není prosté, na 0 posílá čísla 0,1,-1.
Jinak stačí použít funkci
a definovat
f(1/n)=g(1/(n+1)) pro všechna přirozená n
f(-1/n)=g(-1/(n+1)) pro všechna přirozená n
f(x)=g(x) pro x různé od 1/n a -1/n pro všechna přirozená n
Kondr: Vzhledem k tomu, že 1 resp. -1 lze zapsat jako 1/1 resp. 1/-1, je pro ně f(x) definována podle 5. řádku, tedy f(1)=1 resp. f(-1)=-1. Takže f(x) je prostá.
Co rikate na tohle reseni varianty 2?
Pisme
kde
Tedy A jsou vsechny vnitrni iracionalni body zadaneho intervalu a B jsou vsechny racionalni body zadaneho intervalu plus ty krajni body zadaneho intervalu, ktere nebyly (pripadne) racionalni.
B je spocetna, tedy existuje bijekce mezi B a .
Mnozinu A ted zobrazim bijektivne na vsechna iracionalni cisla stejnym procesem, jako se napriklad bijektivne zobrazuje omezeny otevreny interval na cela realna cisla. Tento proces oznacim za funkci . Prevracena hodnota iracionalniho cisla je zrejme opet cislo iracionalni.
Mnoziny A a B jsou zrejme disjunktni. Tedy sjednocenim funkci a vznikne hledana funkce f, nebot je zrejme prosta a pokryva vsechna racionalni cisla, zatimco ta iracionalni.
↑ musixx:
jak je ale zaručeno, že ta funkce f není na žádném podintervalu monotónní?
↑ BrozekP: Ale no tak... :-) Vzdyt ona neni ani spojita, jinak by to byl homeomorfismus, coz mezi uzavrenou (close) a obojetnou (clopen) mnozinou nejde...
Vymyslel jsem tuto funkci, prilis slozita mi nepripada, tak jen doufam, ze tam neni nejaka chyba. Hledal jsem funkci f(x), ktera zobrazuje interval [-1,1] na mnozinu vsech realnych cisel, pricemz hledana funkce je prosta a neroste.
Necht a . Definuji
pricemze D(x) znaci Dirichletovu funkci.
↑ Marian:
A jaké jsou funkční hodnoty v a ?
↑ BrozekP: Uz jsem zjistil taky, ze tam mam dve diry ...
Pokusim se to nejak u/o-pravit. Diky za upozorneni!!!
↑ musixx:
není spojitá, ale to neznamená, že není spojitá na žádném podintervalu.
Varianta 3:
Najděte spojitou reálnou funkci f(x), která je definována na nějakém intervalu <a,b>, je na něm prostá, ale není na něm ani na žádném jeho podintervalu monotonní.
a varianta 4:
Najděte spojitou reálnou funkci f(x), která je definována na nějakém intervalu <a,b>, ale není na něm ani na žádném jeho podintervalu monotonní.
Varianta 2
Trochu bych poopravil to, co jsem napsal v prispevku #17, coz jsem slibil. Jenze jsem nemel hned cas a prijel jsem teprve ted. Proto ta odmlka nekolika hodin.
Funkce f(x) je proste zobrazeni zobrazujici interval [-1,1]; oborem hodnot funkce f(x) je mnozina vsech realnych cisel a neni monotonni na zadnem nedegenerovanem podintervalu intervalu [-1,1].
Viz varianta 3:
Využil bych faktu, že spojitá funkce zobrazuje uzavřený interval na jednobodovou množinu nebo uzavřený interval. Nech? . Funkce f je prostá, a tak . Bez újmy na obecnosti nech? . Nech? dále .
1. Je-li , pak platí, že a . Odtud plyne, že existuje u takové, že , a tedy
a . V intervalu (x,y) existují alespoň dva body , , , pro které platí , což je spor s injektivitou funkce f.
2. Je-li , je postup obdoný jako v případě 1 a získáváme opět spor s injektivitou funkce f.
3. Aby f byla injektivní, musí tedy platit .
Získáváme tedy závěr, že je-li , pak , což je de facto definice klesající funkce.
Závěr: Má-li být funkce na uzavřeném inervalu spojitá a injektivní, pak nutně musí být monotonní.
Veškeré námitky vítám :-)
Stránky: 1 2