Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny matematické mozky! Potřeboval bych vysvětlit jednu úlohu, podobná tu je, konkrétně tato: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=2135.
Já mám jen trochu jiné zadání - kružnice má poloměr 3,5cm a bod M je od S vzdálen 2cm. A já mám sestrojit tětivy kružnice, které procházejí bodem M a jsou bodem M děleny v poměru 2:5. Tak prosím, jestli by mi to nějaká moudrá duše nemohla vysvětlit.
Pojmenujme A, B krajní body tětivy (ač přesně nevíme, kde na kružnici k přesně leží). Má tedy platit, že 2*AM = 5*BM. Je tedy jasné, že zvolíme-li v bodě M střed stejnolehlosti a koeficient zvětšení bude -5/2, tak se obraz bodu A přenese na bod B. Zobrazme v této stejnolehlosti celou kružnici k, na níž určitě bod A leží. Pak zobrazená kružnice k´ bude obsahovat obraz bodu A. My ale víme, že obraz bodu A v této stejnolehlosti splývá s bodem B. To znamená, že kružnice k´ obsahuje bod B. Na bod B ale klademe ještě ten požadavek, že B leží na kružnici k. Bod B tedy leží na obou kružnicích k, k´. Může se tedy jednat pouze o průsečíky těchto kružnic. Obecně to můžou být 0, 1 nebo 2 průsečíky. Takto tedy najdeš bod B. Bod A snadno už zkonstruuješ jako průsečík polopřímky BM a kružnice k.
↑ blastman: Střed S´ kružnice k´ najdeš tak, že zobrazíš bod S ve stejnolehlosti se středem v M a koeficientem -5/2 (resp. -2/5, záleží, jestli zobrazuješ A na B nebo B na A).
↑ blastman:
Vychádzaš z toho, že SM meria 2 cm a tie 2 cm predstavujú 5 dielikov. Stred Tvojej kružnice sa skladá z 2 takých dielikov, je teda od M vzdialený o 0,8 cm.
Polomer tej červenej kružnice je pre bod X rovný (dvojpätinovému, teda 2:5) 0,4 - násobku polomeru danej kružnice. Nový polomer je teda 0,4 - krát 3,5 = 1,4 cm.