Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 11. 2011 23:27

madmancz
Reputace:   

Lineární algebry , systémy lineármích rovnic partikulární řešení.

Ahoj,
potřeboval bych poradit, nějak nakopnout.
Napíšu jsem ve zkratce v čem jsem se zasekl:
Potřebuju najít množinu všech řešení soustav lineárních rovnic ve tvaru součtu partikulárního řešení a obecného řešení přidružené homogenní soustavy.

Umím nalézt pomocí Frobenia a hodnosti matic jestli má soustava vůbec nějaké řešení. Umím provést GEM a převést soustavu na horní trojúhelníkový tvar.

Tápu u hledání toho obecného a partikulárního řešení :(

Matně si vybavuju, že se tam nějak používali vektory (1,0,0),(0,1,0),(0,0,1) ale nevím jak přesně je aplikovat.

Uvedu jednoduchý příklad:
x1- x2+x3=1
x1+x2+x3=5
x1      +x3=3

Zapíšu si matici:
1 -1 1|1        1 -1 1|1            1 -1 1|1
1  1 1|5    ~  0 -2 0|-4    ~    0  1 0 |2
1  0 1|3         0 0  0|-2           0  0 0|0

Z toho vidím  že hodnost matice A je 2 a hodnost matice rozšířené (A|b) je také 2 , bude mít tedy řešení.
Partikulární řešení
x-y+z=1 a zároveň y=2 
Obecné homogenní řešení x-y+z=0 a zároveň y=0

Teď bych tam měl nějak dosadit výše zmíněné vektory, ale netuším jak. A počítat to odhadem čísel asi není ideální.
Poradí mi s tím někdo?
Předem děkuji za odpověď,
s pozdravem MadmanCZE

• (téma jako vyřešené označil(a) madmancz)

#2 28. 11. 2011 14:21 — Editoval LukasM (28. 11. 2011 14:21)

LukasM
Reputace:   193 

Re: Lineární algebry , systémy lineármích rovnic partikulární řešení.

↑ madmancz:
Nevím co myslíš "dosazováním vektorů". Abys našel partikulární řešení, napiš libovolný vektor, který splňuje ty podmínky.

Při hledání řešení homogenní soustavy ti právě Frobeniova věta říká, že prostor řešení má dimenzi 3-2=1. Takže ti stači najít jeden libovolný nenulový vektor, který splňuje ty podmínky co píšeš - a řešením homogenní soustavy bude vše v jeho lineárním obalu.

No, a pak už ti nebude nic bránit tomu, zapsat obecné řešení jako součet těch dvou.

Jinak ty tvé úpravy jsou dost zajímavé, v té druhé ses řekl bych spletl při opisování z papíru

#3 28. 11. 2011 14:46

madmancz
Reputace:   

5.11. Příklad. Najdeme množinu všech rešení homogenní soustavy lineárních rovnic se šesti neznámými:
x1 + x2 + 2x3 + 3x4 + 3x5 + 3x6 = 0
x1 + x2 + x3 + 3x4 + x5 + x6 = 0
2x1 + 2x2 + 2x3 + 6x4 + 2x5 + 8x6 = 0
Eliminujeme matici soustavy (vektor pravých stran je nulový, takže je zbytecné jej psát).

1 1 2 3 3 3
1 1 1 3 1 1
2 2 2 6 2 8
      ~
1 1 2 3 3 3
0 0 −1 0 −2 −2
0 0 −2 0 −4 2
      ~
1 1 2 3 3 3
0 0 1 0 2 2
0 0 0 0 0 6

Z poslední rovnice budeme pocítat x6, z predposlední rovnice x3 a z první rovnice x1. Hodnoty neznámých
x2, x4, x5 mohou být libovolné. Zavedme pro ne parametry x2 = t, x4 = u, x5 = v. Z poslední rovnice
vychází jedine x6 = 0, z predposlední rovnice máme x3 = −2v a konecne z první rovnice dostáváme
x1 = −t + 4v − 3u − 3v = −t + v − 3u. Výsledek sumarizujeme takto:
(x1, x2, x3, x4, x5, x6) = (−t + v − 3u, t, −2v, u, v, 0) =
= t (−1, 1, 0, 0, 0, 0) + u (−3, 0, 0, 1, 0, 0) + v (1, 0,−2, 0, 1, 0).
Z tohoto zápisu vyplývá, že množina všech rešení dané homogenní soustavy je množinou všech lineárních
kombinací uvedených trí vektoru, což mužeme zapsat pomocí lineárního obalu takto:
M0 =<(−1, 1, 0, 0, 0, 0), (−3, 0, 0, 1, 0, 0), (1, 0,−2, 0, 1, 0)>

Tenhleten postup se u tohohle nepoužívá? :) Já jsem na algebru asi fakt natvrdlej, pomíchali se mi asi dvě různé problematiky dosebe :)

Shrnu svůj postup, jestli jsem to pochopil správně.
Mám soustavu rovnic (jedno jestli homogenní nebo nehomogenní).
Sestavím matici, pak provedu úpravu na horní trojůhelníkový tvar pomocí GEM.
Dostanu matici A, zjistiím její hodnost. Zjistím hodnost rozšířené matice (pravé strany). Pokud jsou tyto hodnosti stejné existuje řešení. Pokud počet proměnných  je stejný jako hodnost matice A extistuje pouze jedno řešení. -> Najdu jedno partikulární řešení nehomogenní (rovnice jsou rovny nějakým číslům (ne nule) soustavy a jedno obecné homogenní soustavy.
Pokud by byl počet neznámých větší než hodnost matice tak má soustava nekonečně mnoho řešení ->  (počet neznámých - hodnost matice) = počet proměnných které budou libovolné ? A zbylé proměnné musím dopočítat?

Ale zmátlo mě to viz výše :) Je to ze skript ze sekce věnované Lin. soustavám. Nevím tedy kde to použít :)

#4 28. 11. 2011 15:11

LukasM

↑ madmancz:
No, a to dosazováni vektorů (1,0,0),(0,1,0) a (0,0,1) tam vidíš kde? :-)

Co jsem napsal je to samé co jsi poslal ty, akorát že u tvé úlohy nám Frobeniova věta říká, že dimenze prostoru řešení homogenní soustavy je 3-2=1 (opakuju se). Takže stačí najít jeden vektor - a protože vím, že hledám jen jeden, tak se s nějakými "parametry" neobtěžuju. Stejně by mi totiž vyšlo, že i když neznámá z může být "libovolná" (jak píšeš), bude s neznámou x pevně svázaná.
To co značíte M0 je v našem případě jen tohle: M0=<(1,0,-1)>

Kdyby ta upravená matice měla nulu i uprostřed, bylo by to něco jiného. To bychom hledali 2 LN vektory, jejichž složky splní tu první rovnici (x-y-z=0). Pak by řešení homogenní soustavy bylo třeba <(1,1,0),(1,0,1)>. I tak je to řekl bych jednodušší, než se patlat s těmi parametry. Když víš, kolik vektorů hledáš, můžeš je napsat v zásadě hned.

Tvé domněnky vypadají správně.

#5 28. 11. 2011 15:27

madmancz
Reputace:   

Sakra teď to tam taky nevidím :D
Někde jsem to viděl a zmátlo mě to ale nemohu najít kde :)
Myslím že to bylo u těch parametrů. Tam se nějak násobil parametr těmi vektory a vlastně v tom vektoru ta jednička se posouvala zleva doprava a bylo tam tolik ,,sloupců" (pozic) kolik bylo neznámých :)

Tak snad to tedy chápu :)

Pokud bych měl rovnici ve které bude parametr tak se to řeší úplně stejně?

Mohu mít ještě jeden dotaz, pro jaké případy se řeší soustava lin. rovnic přes determinanty? Nějaké takové příklady v sešitě mám kde se řeší soustava pomocí determinantů, které spočítáme pomocí metody algebraických doplňků. Ale není mi to moc jasné.  :)

#6 28. 11. 2011 15:41 — Editoval LukasM (28. 11. 2011 15:44)

LukasM

↑ madmancz:

Pokud bych měl rovnici ve které bude parametr tak se to řeší úplně stejně?

Ano, ale s tím, že si budeš dávat pozor při úpravách GEM a té finální diskuzi, jestli náhodou pro nějaké hodnoty parametru neděláš nesmysl - takové případy je třeba odlišit. Například kdyby v té naší upravené matici v druhém řádku uprostřed místo jedničky bylo a, tak hodnost té matice není 2. Je to 2 pro nenulové a, a jedna pro a=0. Apod.

Mohu mít ještě jeden dotaz, pro jaké případy se řeší soustava lin. rovnic přes determinanty? Nějaké takové příklady v sešitě mám kde se řeší soustava pomocí determinantů, které spočítáme pomocí metody algebraických doplňků. Ale není mi to moc jasné.  :)

Že ti to není jasné je z toho popisu celkem vidět. Znám jednak Cramerovo pravidlo, jednak řešení pomocí inverzní matice (oboje je ale uplatnitelné jen pro soustavy s regulární maticí). To řešení přes inverzní matici patrně myslíš tou metodou algebraických doplňků (nevím co by byla metoda a.d. pro výpočet determinantu, to neznám).

Inverzní matici umíme najít jednak pomocí GEM (což ale není moc vhodné, když už budu dělat GEM, tak zpracuju i pravou stranu a nebudu počítat inverzní matici), jednak pomocí adjungované matice, kde právě vystupují ty algebraické doplňky.

To je tak všechno co z toho tvého odstavečku dokážu odhadnout.

#7 28. 11. 2011 15:46

madmancz
Reputace:   

Tohleto jsem myslel :) Jen to neumím popsat (já nechci k ústní zkoušece :D )

Ale nutně nemusím použít Kramerovo pravidlo a inverzní matici ne? :)  Dá se to vyřešit pomocí toho jak jsem to počítal výše?

Cramerovo pravidlo a inverzní matici snad zvládnu, ale přece jen to nahoře je jednodušší :)

#8 28. 11. 2011 15:50

LukasM

↑ madmancz:
Ano, to co jsi popsal je asi "nejšikovnější", pro praktické počítání určitě. Nevýhoda těchhle metod je právě to, že u soustavy se singulární maticí jsou k ničemu. Takže ty se třeba dáš do výpočtu determinantu matice soustavy pro Cramerovo pravidlo, a pak akorát zjistíš, že je to nula, a můžeš začít od začátku s Gaussovou eliminací.
Takže podle mně ne, pokud chceš jen počítat soustavy, umět to nemusíš. Ale u zkoušky to samozřejmě bude něco jiného.

Že to neumíš popsat, to máš pravdu:-)

#9 28. 11. 2011 15:57

madmancz
Reputace:   

Tak mockrát děkuju za ochotu a rady :) 
Na Algebře závísí moje setrvání na vysoké škole, tak se snažím to co nejvíce pochopit
Ještě jednou mockrát děkuju a třeba se tady ještě někdy potkáme :)

Zápatí