Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím vás :-)
Konzultuji s kolegou George15111 zadání k reparatu a narazili jsme na jeden případ, kde se rozcházím s výsledkem ve sbírce - http://forum.matweb.cz/upload/902-Rovnice.jpg - je to zadaní b)
log x! - log (x-2)! + log5 =1
podle mého výpočtu a zkousky číslo 2 je řešením rovnice. Dofám, že platí: 0!=1. Sbírka říká, že žádné řešení v R. Mohu se samozřejmě mylit - zkuste se na to podívat, prosím.
Děkuji :-) Jelena
↑ jelena:
Je zapotřebí brát v potaz definici faktoriálu na té které střední škole. Řešením této rovnice je skutečně číslo x=2 a nelze nesouhlasit s identitou 0!=1, nebo? podle definice faktoriálu skutečně platí tato identita (stačí kouknout na definici funkce gamma pomocí eulerianského integrálu). Jako chybu ve výsledxcích bych to považoval až tehdy, když v uvedené sbírce bude případ, kdy se pracuje s výrazem 0!. A to nastává poměrně často, protože např. se dosti často definuje jako . Tedy podle této definice pak třeba . V případě použití uvedené definice binomického koeficientu pak nutně pracujeme s takovým výrazem. Další zdůvodnění by mohlo používat pojmu prázdný součin, ale to mi připadá definitorické.
Osobně se tedy přikláním spíše k variantě, že ve sbírce je chyba ve výsledcích, není-li výslovně uvedeno, jak pracovat v oné knize s výrazem 0!
Posílám pozdrav od Opavy všemi směry :-)
a děkuji za pomoc a za vysvětlení. Sbírku, ze které kolega počítá, jsem síce měla, ale někdo ji odnesl - myslím ale, že v antikvariatu na náměstí Osvoboditelů jsem tu knihu viděla, tak tam zítra podívám (myslím, že 0! by mělo být definováno i pro SOŠ)
Jelikož jsem si nebyla jistá, v jaké vazbě se používá slovo "definitorické", tak jsem to zadala do google a z několika možnosí jsem pro vás vybrala tuto:
"definitorický silný jedinec, samozrejme, kašle na štýl."
--------
původně jsem chtěla něco prohodit na téma "Reparáty"....
↑ jelena:
"Definitorický silný jedinec, samozrejme, kašle na štýl."
No to je fantastické. To se mi velmi líbí. Mám pocit, že ve slovenštině je to takové údernější.
Marian napsal(a):
↑ jelena:
ve slovenštině je to takové údernější.
souhlas :-)
Také hlasím, že 0!=1 je uveden na 1. straně kapitoly "Kombinatorika" pro SOŠ.
Stránky: 1