Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 10. 2007 18:06

Ivana
Reputace:   32 

Výškový úhel ve slovní úloze

Z místa A vidíme rozhlednu pod výškovým úhlem 25°  , z místa B vzdáleného od místa  A  10m vidíme vrchol rozhledny pod výškovým úhlem 15°.Urči výšku rozhledny.

Nevyšel mi výsledek a řešila jsem to jako soustavu dvou rovnic.

1.rovnice :                                 x
                                tg25° = -------
                                               y

2.rovnice :                                 x
                                 tg 15° = ------         ;     
                                             y + 10

kde  x  je výška rozhledny / protilehlá odvěsna /    a 
       y  je vzdálenost bodu A /popř.B / od paty rozhledny.

Kde dělám chybu ? A napište mi prosím,přesnou definici pro výškový a zorný
úhel.Nikde jsem to nenašla.                 
                                                        Děkuji  Ivana.

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#2 23. 10. 2007 17:01

Lishaak
Veterán
Místo: Praha
Reputace:   
Web

Re: Výškový úhel ve slovní úloze

Hm, já v tom žádný problém nevidím. Rovnice jsou dobře.

Nothing in the world that's worth having comes easy.
Always do what you are most afraid of.

#3 23. 10. 2007 17:28

Ivana
Reputace:   32 

Výsledek,který mám udaný v textu je 50,4m. Mně vyšlo 13,5 m.Ale takhle mám
jistotu,že jsem postupovala správně.
Ještě bych prosila poradit,jaký je rozdíl mezi výškovým a zorným úhlem a jestli existuje podhledový úhel.
                                           Děkuji.Ivana

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#4 23. 10. 2007 22:22

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Srdecne zdravim,

moje vypocty rikaji, ze 13,5 m je vzdalenost paty rozhledny do bodu A. K vysledku vysky rozhledny 50,4 se da dopracovat pouze (tedy si myslim) tak, ze pri konecnem vypoctu pouziji jako prilehlou odvesnou (13,5+10), ale tg pro uhel 25. Coz je pekny zmatek. Smim se zeptat na zdroj prikladu?

Patrne od geodetu mame vyskovy a hloubkovy uhel http://k154.fsv.cvut.cz/~stroner/SGE/pred_4.ppt , zorny uhel - nejspise od fyziku nebo mediku - optiku.

Nejlepe se to vysvetluje - pozorujeme z profilu pohledne devce s dlouhymi rasy, jak uprene  hledi vpred, ted ji poprosime, aby bez zvedani hlavy se podivala na strechy protejsiho panelaku (vyskovy uhel), navrat do puvodny pozici - pohled na vhodove dvere protejsiho panelaku (hloubkovy uhel) a na zaver ji nechame prohlizet panelak vcelku (od vchodu az po strechu, aniz by pohybovala hlavou). Ten udiv, ze to skutecne jde, ji privede k sirokemu otevreni oci, coz se nazyva zorny uhel (obvykle ve slovnich ulohach pouzivame jeho vertikalni variantu). Pokud nechame devce obhlizet takto fotbalove hriste, tak to bude zorny uhel v horizontalnim smyslu (v prikladech byva minimalne). A pokud zaroven panelak a hriste pred nim, tak to je prostorovy zorny uhel.

Muzeme si pomoci i pouzitim dlani, kterou nejdriv drzime vodorovne, pak jednu dlan ponechame vodorovne a pro vyskovy (hloubkovy) uhel druhou dlan zvedneme (opustime) tak, aby svirala uhel s prvni dlani. Pro zorny uhel jednu dlan nasmerujeme dolu a druhou smerem nahoru. Opravdu je to pouzivano, mam overeno :-)

Zápatí