Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 01. 2012 21:50 — Editoval Anonymystik (15. 01. 2012 21:59)

Anonymystik
Reputace:   45 

Jsou hloupí obyčejní lidé, anebo matematici?

Zdravím. Brouzdám si takhle jednoho krásného odpoledne po internetu a na co nenarazím. Docela obyčejný příklad: kolik je "9 + 0 + 9 + 0 + 9 * 0 + 9" ? Jednoduché, řeknu si, 27. Jediné, kde se člověk může splést, je přednost matemtických operací. Otevřu si ale komentáře pd úlohou:
http://img51.imageshack.us/img51/4585/finalaz.png
Tak a teď mi řekněte, jsou lidé opravdu tak hloupí, nebo já nevím? Kdyby udělal chybu každý pátý, tak dejme tomu, ale tohle? Jak je možné, že většina lidí řekne "9"? Po krátké úvaze jsem dospěl, že to je špatně zavedenými konvencemi. Někdy od 1. třídy nás paní učitelka učí číst: ZLEVA DOPRAVA. A potom nás učí nějaké sčítání, odčítání, násobení a dělení. Žádná z těchto znalostí nedělá průměrnému člověku velké problémy (snad vyjma dělění hodněciferných čísel, ale to se dá pochopit). Jakmile ale přijde na to, vypočíat složitější číselné výrazy, z nichž ten nahoře je jeden z těch spíše jednodušších, najde se ohromná spousta lidí, které tento typ příkladů dělá problém. A proč? Vždyť se jedná jen o opakované používání pravidel, které už děti znají, jde pouze o to rozpoznat jejich správné pořadí. Přesto tento "drobný" krok představuje pro hodně lidí těžko překonatelný problém. Problém pramení právě v našem myšlení. Čteme zleva doprava. A najednou nás někdo nutí dělat to jinak. Proč? Proč matematici zavedli taková hloupá pravidla typu "násobení a dělení má přednost před sčítáním a odčítáním" ? Od čeho máme závorky, aby právě závorky určovali pořadí jednotlivých úkonů. Koneckonců, počítače pracují obdobně: provádějí úkony přesně v pořadí, v jakém jsme mu je zadali. Pokud je chceme zadat v jiném pořadi, musíme buď přidat závorky, anebo prohodit pořadí úkonů. Počítač se nepřizpůsobí. Proč bychom k tomu ale měli nutit malé děti? Nevím, proč si matematici potrpí na takto vizuálně matoucí architektuře zápisů.
Ještě dvě poznámky na závěr:
1) Je zajímavé, že s nástupem elementární algebry někdy v 8. třídě nepíšeme součin čísel a, b jako "a * b", ale raději jako "ab". Mozek pak bere tento součin jako jedno číslo a tím umožní snadněji zpracovat výpočet.
2) Číňani píší zprava doleva. Je zajímavé, že jsou velmi zběhlí v aritmetice. Podle mě je důvod ten, že učí-li se jakýkoliv cizí evropský jazyk - nejčastěji asi angličtinu - tak čtou naopak zleva doprava. Tím přestanou brát konvenci čtení určitým směrem jako nějaké dogma a to jim umožní méně chybovat i při čtení číselných výrazů.
A co si o tom myslíte vy? Zajímal by mě názor profesionálů.

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#2 15. 01. 2012 22:31

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Re: Jsou hloupí obyčejní lidé, anebo matematici?

tl;dr

K tomu "většina" — není to tak úplně přesné, viz vedle.

#3 16. 01. 2012 11:12

Peppy
Reputace:   

Vyjadrím svoj vnútorný názor: Chyba nie je v čítaní zľava doprava, ide o to všimnúť si ten zabitý operátor násobenia a dať mu prednosť (ako môžeš vidieť riešenie úlohy podľa dievčiny v 3. stĺpci, 3. komentár zospodu): oni si to očami nejako zvláštne ozátvorkujú v "gebuliach" a riešia:
$(((9+0)+(9+0)+9)*0)+9 = ...$
Čo je samozrejme somarina. Tak ako nás naša triedna - profesorka matiky núti takéto príklady dostať do oka, a nerozmýšľať nad poradím operáciami, proste to dostať do podvedomia a tam to aj navždy ostane. Akonáhle človek začne rozmýšľať nad príkladom, tobôž nad úpravou resp. sčítaním, odčítaním, tak je zle. Ja si myslím, že nejde ani o to, čítať to zľava doprava, alebo zprava doľava, skôr si myslím, že ide o to, dostať to do oka a nelamentovať s nejakými zátvorkami, a už vôbec nerozmýšľať nad tým, čo sa robí najprv. Na to bolo času na základnej...

Dogmatické myšlienky nikdy nezmenia svet.

#4 16. 01. 2012 13:45 — Editoval Olin (16. 01. 2012 13:54)

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

↑ Anonymystik:
A jak by sis to teda představoval? Místo stanovení priority operátorů psát striktně závorky? Tedy každý "čistě násobící" výraz ještě navíc napsat do závorek?

Ještě k těm počítačům: počítač je sám o sobě docela početní amatér. Na nejnižší úrovni (tj. v procesoru) probíhá aritmetika ve formě instrukcí "k registru A přičti registr B" či "registr C vynásob registrem D". Pak ale někdo napíše nějaký (matematický) program, a ten už se samozřejmě bude pracovat tak, aby výraz $9 + 0 + 9 + 0 + 9 \cdot 0 + 9$ vyhodnotil jako 27.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#5 16. 01. 2012 13:59

frank_horrigan
Reputace:   31 

Ode mně k tomu také pár slov:

Jako programátor mám takový "blbý" zvyk operace, které chci, aby se mi dělaly přednostně, rozházet do závorek. Nepočítám s tím, že člověk, který bude číst kód po mně bude ochotný přemýšlet nad nějakou prioritou operátorů, a stojí to další lidské operace, které může člověk věnovat něčemu jinému, než přemýšlet nad tím, co se dělá zcela automaticky..

Tedy v tomto bych neviděl zase až tak lidskou blbost, jako "automatické úkony", které si někteří ani neuvědomí, a rozhodně bych takovýto příklad (ač je zábavné číst ty zmatené komentáře a dohady nad nesmrtelností brouka) nebral jako signifikantní vzorek pro rozhodnutí, zda člověk je "hloupý" - dle mého názoru jde spíše o chyták, i když triviálních rozměrů.

Za hloupého bych ale považoval člověka, který by mi nevyřešil správně výraz $9+0+9+0+(9\times0)+9 =$, to pak již ano :)

The only thing worse than being wrong is staying wrong
Sun Tzu - The Art of War

#6 16. 01. 2012 14:14

zpsi
Reputace:   

Pozor, ne všechny mat. programy mají priority definované "konvenčně".
Když ten výraz napíšeme v J, bude výsledek 99.

#7 16. 01. 2012 16:26 — Editoval Anonymystik (16. 01. 2012 16:27)

Anonymystik
Reputace:   45 

↑ Olin: Nevím, třeba bych zavedl nějaký jiný druh zpřehlednění. Já bych třeba příklad nahoře napsal takto:
"9   +   0   +   9   +   0   +   9*0   +   9", tj. doporučuji psát delší mezery u sčítání a kratší mezi násobením. Vizuálně je to přehledější. Je to podobné, jako když člověk programuje - dodržovat určitou štábní kulturu. Není přece účel věci dělat složité, když složité nejsou. A obzvlášť v matematice ne.

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#8 16. 01. 2012 20:54

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

Olin napsal(a):

A jak by sis to teda představoval? Místo stanovení priority operátorů psát striktně závorky? Tedy každý "čistě násobící" výraz ještě navíc napsat do závorek?

Inu a proč ne? Nemyslím ani tak zrušení priorit operátorů, ale pokud se ve výrazu vyskytne znak násobení, tak by mi asi nevadila konvence, která by tento výraz obalila závorkami. Výrazy typu 1+2x by se mohly psát dále takto, ale u výrazu 1+(2*3) by se kolem násobení přidaly závorky. Mně by se to možná dost často i lépe četlo.

2+2=4

Zápatí