Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny prosím vás mohl by mi někdo pomoci stímto obvodem? Dostal jsem to za úkol vyřešit a zatím nevím jak napadají mě Kirchhovy zákony a nebo transfigurace něco už mám rozpočiítané nevíím tak vás žadám o pomoct děkuju.

↑ johny239:
Myslím, že zde bude nejjednoduší dvakrát nahradit zapojení do trojúhelníku zapojením do hvězdy, pak už se celkový odpor vypočte jednoduše pomocí pravidel pro sériové/paralelní zapojení. Dopočítat potom napětí a proudy by už snad neměl být problém.
Bohužel, už mám tohle téma minimálně půl roku za sebou + prázdniny, ktere vygumují i sebelepší studenty.
Ale i tak, podle toho co si pamatuji, je nutné využít 2. Kirchhoffův zákon, který využívá metody řešení pomoci smyček.
Obvod, který si zde vložil, nepatří mezi ty nejjednodušší, ale řešení existuje.
Takže:
Řeknu to jednoduše. V obvodě si určíš elementární smyčky, podle toho, co jsi sem vložil, to budou smyčky tři (z pohledu: levý čtverec (tři rezistory), prostřední čtverec (čtyři rezistory) a pravý čtverec (tři rezistory)).
V každé této smyčče bude proudit jeden neznámý proud, tedy budeš mít celkem tři neznámé proudy, jelikož máš tři smyčky.
Sestavíš tři rovnice, přičemž každá rovnice bude reprezentovat jednu smyčku s jedním neznámým proudem. Nedoporučuji řešit rovnice klasicky, tím myslím nějakou sčítací nebo dosazovací metodu, ale použil bych determinanty. Excel to dokáže krásně spočítat. Po vypočtení těchto tří neznámých proudu, tyto proudy u každého rezistoru dosadíš do Ohmova zákona, abys vypočítal úbytek napětí na rezistoru.
Zkopčím ti tu i postup popisující na Wikipedii:
1. Na schématu se najdou elementární smyčky, tzn. smyčky, které neobsahují menší vnořené smyčky.
2. Každé takové smyčce se přidělí proud, který jí obíhá.
3. Pro každou smyčku se zapíše rovnice podle 2. Kirchhoffova zákona, ve které se jako neznámá použije proud protékající smyčkou.
4. Tato soustava rovnic se poté vyřeší.
Jak jsem řekl, je už to nějakou dobu za mnou, ale co si pamatuju, řešilo se to tak.:)
Ještě bych chtěl dodat, že si myslím, že právě u tohoto příkladu není nutné používat transfiguraci.
Přeji hodně štěstí.

↑ Jirda:
Pokud se nepletu, tak smyčky jsou 4, jedna není vidět z obrázku, ta jde přes zdroj. Budeš tedy muset sestavit 4 rovnice.
Dobře děkuju ja jsem zacal z stou transfiguraci ale jak tak na to koukám nejspíš to žačnu řešit tedy pomocí 2. Kirchhoffova zákona ale právě to je pro mě kamen úrazu postavit ty rovnice, naznačnit proudy to bylo vždycky pro mě peklo mohli byste mi prosím pomoct se stavbou těch rovnic a nějak mě vést výsledky vím jak to ma vyjít ale to je mi houby platné když nemam postup tak děkuju za každou radu.
↑ BrozekP:
Jo, omlouvám se, myslím, že máš pravdu. Vypadá to na čtyři, jelikož ta čtvrtá je tvořena těmi třemi rezistory na té spodní větvi.
Pokud to někdo nevyřeší a budu mít večer čas tak se kdyžak pokusím navrhnout nějaký rovnice.
Stránky: 1