Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Najděte funkci , která je definovaná na a splňuje následující podmínky:
1. není monotonní na žádném intervalu
2. je prostá na
3. jednostranné limity funkce neexistují v žádném reálném čísle
4. existují vlastní limity
5. v bodě má globální minimum a platí
Velde funkce zkonstruujte funkci inverzní
↑ Pavel: Coz takhle trosku zacvicit s funkci atan, treba nasledovne:
pro x>=0, x racionalni: y = atan(x)
pro x>=0, x neracionalni: y = pi - atan(x)
pro x < 0, x racionalni: y = 2pi + atan(x)
pro x < 0, x neracionalni: y = pi - atan(x)
Dokonce by zapis sel i zjednodusit, ale nebylo by videt, jak jsem to konstruoval. Inverzni funkce by se popsala analogicky. Splnuje to vsechno?
↑ musixx:
Je to tak, pěkné řešení.
Funkce č.2:
Najděte funkci , která je definovaná na a splňuje následující podmínky:
1. v bodě má globální minimum a platí
2. je diferencovatelná na libovolném prstencovém okolí bodu
3. není funkce monotonní na intervalech a
↑ Pavel:
Co třeba funkce
dodefinovaná v nule hodnotou 0?
Zajímavé by mohlo být hledat funkci (definovanou pro všechna reálná čísla), která má limitu nekonečno
a) ve spočetně mnoha bodech
b) ve všech racionálních bodech
c) ve všech bodech
d) na množině bodů, která má nenulovou jednorozměrnou Lebesgueovu míru
Případ a) je taková rozcvička. Případy b), c), d) jsem nerozmýšlel, takže je možné, že jsou triviální :-)
↑ BrozekP:
ad a)
ad b) pokud má taková funkce existovat, pak pro libovolné racionální číslo existuje okolí takové, že funkční hodnota ve všechn reálných číslech náležící do tohoto okolí je větší než libovolná předem daná kladná konstanta. A tedy pro každé iracionální číslo spadající do okolí existuje okolí takové, že platí totéž. A tak funkce nabývá nekonečné hodnoty pro všechna reálná čísla.
Chce to hodně silný dalekohled, abychom se na tu funkci podívali blíž :-)
ad c), d) totéž
Kdybychom zeslabili požadavek tak, aby limes superior byl nekonečný, pak by bylo myslím možné nějakou rozumnou funkci najít.
↑ Pavel:
Stále si tvůj důkaz procházím a stále mi není zřejmé, že by byl úplný. Ukázal jsi, že existuje nějaká množina V (závislá na K), v které jsou funkční hodnoty větší než K. Ale ta množina V je právě závislá na K, nemůžeš pro každé K vzít stejnou množinu V. V tom vidím ten problém.
Já bych zkusil důkaz spíše způsobem, že bych pro každé pevné reálné x a K přímo dokázal, že f(x)>K. Bohužel zatím nevím jak. Symbolicky by se to dalo zapsat:
↑ BrozekP:
Co to dokázat takto?
Nech? je iracionální číslo. Protože množina racionálních čísel je hustá v , existuje posloupnost racionálních čísel , která konverguje k číslu . Pro každý člen posloupnosti definujme okolí
Protože má funkce podle předpokladu nekonečnou limitu ve všech racionálních číslech (tedy i ve členech posloupnosti ), musí platit, že
Jenže posloupnost konverguje k iracionálnímu číslu . A tak
Takže funkce nabývá v iracionálním čísle libovolně velké hodnoty.
↑ Pavel:
Je zvláštní reagovat na svůj vlastní příspěvek, ale asi tam mám chybu. Ta okolí se mohou "zmenšovat" rychleji, než je "rychlost" konvergence posloupnosti . Takže se může stát, že to nemusí náležet žádnému z těchto okolí.
↑ Pavel:
Ano, přesně na tenhle problém jsem také narazil. Je to těžší, než se zdá. Skoro začínám uvažovat, jestli by funkce splňující b) přeci jen nemohla existovat :-)
Jenom takový nápad:
Pro racionální čísla , p a q nesoudělná definujeme funkci
,
To by zaručilo, že pro každé racionální číslo bude limita nekonečno. Nevím ale, jestli suma v každém iracionálním čísle konverguje, to by chtělo ukázat, případně najít lepší funkci do sumy (jestli taková existuje).
Stránky: 1