Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 03. 2012 15:04

FlyingMonkey
Reputace:   

Shodná zobrazení v rovině 2#

Ahoj, ahoj ..

prosím o radu:

http://img15.imageshack.us/img15/6197/shodnazobrazenivrovine3.jpg

Uploaded with ImageShack.us

U rovnostranného trojúhelníku bude těžiště středem kružnice opsané. To byl můj první nápad.

Ale to by pak znamenalo, že můžu udělat nekonečně mnoho takových rovnostranných trojúhelníků... V těchto zadáních mě plete to "všechny" ... můžu si vybrat libovolný poloměr, to mám jako rýsovat 100 trojúhelníků nebo jak? :D

Asi to nějak blbě chápu hm? :)

Jinak bych na to teda šel tak, že si udělám kružnici l(T,r) a vzdálenost A (průnik s k1) a B (průnik s k2) nanesu jak z bodu A tak z bodu B a získám trojúhelník ABC, kde T je těžiště, že ano? :)

Díky za ujasnění :)

• (téma jako vyřešené označil(a) FlyingMonkey)

#2 24. 03. 2012 17:24

FlyingMonkey
Reputace:   

Re: Shodná zobrazení v rovině 2#

Nikdo neví? :))

zkoušel jsem to různě přes obrazy těch kružnic, ale nedokážu tam dostat dvě množiny, abych získal nějaký bod ...

Pak mě napadlo, že bych mohl použít stejnolehlost s koeficientem dvě třetiny. Přenést kružnici k1 a tím pádem dostanu A' jako patu polopřímky AT s BC ne?

Nebo to je blbost? Podle toho mi to nevyšlo :D Ale jestli jsem někde neudělal jenom rýsovací chybu, díky ;)

#3 24. 03. 2012 17:29

janca361
.

↑ FlyingMonkey:
Nevím jak na to, ale viděla bych v tom stejnolehlost ;)

#4 24. 03. 2012 17:41

FlyingMonkey
Reputace:   

Jj, taky ji tam vidím, ale to je asi jediný :o)) Mno jdu na to, ještě jednou díky ^^

Zápatí