Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 04. 2012 10:25

FlyingMonkey
Reputace:   

Kosý jehlan

Ahoj,

Kosý jehlan, jehož podstavou je pravidelní pětiúhelník se stranou délky a =4,5cm, má jednu boční hranu kolmou k rovině podstavy, její délka je b = 8cm. Vypočtěte povrch.

Tady nějak vůbec netuším :) Prosím o pomoc, díky

• (téma jako vyřešené označil(a) FlyingMonkey)

#2 01. 04. 2012 15:45

FlyingMonkey
Reputace:   

Re: Kosý jehlan

Nevíte prosím aspoň nějaké vzorečky? já to nemůžu nikde najít ... googlím jak blázen ;) díky

#3 01. 04. 2012 15:47

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

kosý jehlan vypadá tak, že výška neprochází středem podstavy, ale mimo. Ve Tvém případě výška a boční hrana b je totéž. Na obrazku z německé wikipedie do paty výšky umísti odpovídající vrchol pětiúhelníku ze základny, zbytek základny si překresli do pětiúhelníku. Tedy budeš mít 2 stejné pravoúhle trojúhelníky s jednou odvesnou b a druhou odvesnou a. U ostatních trojúhelníků bude základna a, další strany musíš dopočíst (také 2 stejné trojúhelníky) a jeden poslední odlišný, ale rovnoramenný se základnou a.

Když dokreslíš, bude to vidět dobře.  Ať se podaří.

#4 02. 04. 2012 20:00

FlyingMonkey
Reputace:   

Díky za odpověď ^^,

ty první dva trojúhelníky mám. Obsah těch dvou bude dohromady prostě S = a*b že? :) protože si to můžu snadno přehodit jako obdélník ...

Teď jsem se jenom zasekl u těch zbylých dvou. Další stranu jsem si spočítal z pythagorovky původních dvou trojúhelníků, takže není problém v tomhle. Pro ty trojúhelníky nevyplývá nic, co bych mohl použít ne? nejsou rovnoramenné, neznám jejich vnitřní úhly.... atd :)

Mám jenom dvě strany a z toho to dopočítat bohužel nedokážu, díky.

#5 02. 04. 2012 22:14

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ FlyingMonkey:

Můžeš dokreslit pravoúhle trojúhelníky, ve kterých bude odvesna v a druhá odvesna=uhlopříčka základny (pětiúhelníku). Tak najdeš třetí nejdelší stranu pro "nespeciální" trojúhelníky.

Poslední trojúhelník bude rovnoramenný (rameno je v předchozím výpočtu).

Zápatí