Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 05. 2012 12:59

skoroakvarista
Místo: Praha
Škola: FJFI ČVUT - ASI
Pozice: Student
Reputace:   20 

Plošný míra množiny

Zdravím, rád bych vás poprosil o překontrolování mého postupu.
Zadání: Vypočtěte plošnou míru množiny , kde $a,b>0$ jsou parametry. (Symbolem u nás značíme Euklidovský prostor.)
Můj postup: Množinu S jsem si převedl do pseudopolárních souřadnic $x=a\varrho\cos^2\varphi;\ y=b\varrho\sin^2\varphi$. Jacobiánem tohoto zobrazení je $\Delta_J=2ab\varrho\sin\varphi\cos\varphi$. Na proměnné $\varrho,\varphi$ jsem dostal tato omezení $0<\varrho\leq ab\sin^2\varphi\cos^2\varphi\ \land\ \varphi\in(0;\pi/2)$.
Potom by mělo platit $\mu_2(S)=\int_S{1\cdot\mathrm{d}\mu_s(x,y)}\stackrel{*}{=}\int_0^{\pi/2}{\int_0^{ab\sin^2\varphi\cos^2\varphi}{2ab\varrho\sin\varphi\cos\varphi\ \mathrm{d}\varrho}\mathrm{d}\varphi}=\frac{a^3b^3}{60}$.
Ta poslední rovnost je kontrolována ve WA, pokud si nechám množinu S vykreslit s rozumnými parametry a,b, tak by výsledek podle oka mohl být dobře. V čem si ale nejsem jistý, je rovnost $\stackrel{*}{=}$ a omezení na proměnnou $\varphi$.

Díky předem.

Zápatí