Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, řeším poslední úlohu, která mi zbýva do dokončení série.Bohužel mi stále nevychází.Mohl by mi někdo stručně poradit,prosím, postup.Člun o hmotnosti 1000 kg se pohybuje rychlostí 90 km/h.Posádka vypne motor.Velikost třecí síly
mezi člunem a vodou je úměrná velikosti rychlosti podle vztahu
, kde v je v m/s a síla v Newtonech. Za jak dlouho klesne velikost rychlosti na 45 km/h?
Třecí síla při vypnutí motoru mám jako
(převedeno z km/h).Dále na člun bude působit ještě síla způsobená motorem
. U druhého případu bude třecí síla
a ještě síla působocí proti ní,
.Pořád mi ale nevychází sestavení výsledné pohybové rovnice.Na pravé straně bych umístil výslednici
. Stačí mi jen, kdyby mi někdo poradil, jak sestavit pohybovou rovnici.
Ahoj, jak sestavit pohybovou rovnici mne teď vůbec nenapadá, tak bych počítal:
v1= 45 m/s v2= 12,5 m/s 
F1= 1750 N F2=875N

ale moc se mi to nezdá, nestíhám to spočítat, ale odhaduju, že to vyjde pod 10 s , což se mi zdá málo.. snad někdo navrhne něco lepšího
↑ TomF:↑ Rumburak:
Ahoj, děkuji moc!...jj,pod 10 s to vyšlo..9,9 je uvedeno ve výsledcích. Jinak oběma děkuji za radu!...ještě bych se chtěl zeptat, na tu konstantu q, zda jí nějak číselně určím.
Pekny den, prispevku od TomF nedekujte, jeho reseni vychazi 8.66, coz podle me neni spravne.
Spravne to ma Rumburak. Konstantu q ciselne neurcujte, protoze
Konstanta
zajištuje, aby pravá strana rovnice měla fyzikální rozměr sílyn
:)
Pro kontrolu: po vyreseni DR vychazi 
↑ kaja.marik:
Děkuji moc!!....tak už to mám kompletně...kještě jednou děkuji! ;-)
↑ kaja.marik: děkuji, že si toho někdo všiml, a omlouvám se ↑ Kája2: , teď na to taky koukám- DR ...