Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 10. 2012 18:22

Kelly
Pozice: student
Reputace:   -1 

Reakční doba

Dobrý večer,
potřebovala bych poradit s touto slovní úlohou:
Vyžaduje-li dopravní situace, aby řidič náhle zastavil, nezačne vůz brzdit hned. Od okamžiku, kdy si řidič uvědomí nutnost zabrzdit, uplyne nejprve jistá reakční doba řidiče a brzdového systému a teprve poté automobil rovnoměrně brzdí. Určete (a) celkovou reakční dobu a (b) velikost zrychlení automobilu při rovnoměrném brzdění z těchto údajů: Od okamžiku, kdy si řidič automobilu jedoucího rychlostí 80km/h uvědomil nutnost zastavit, urazil ještě dráhu57 m. Při rychlosti 48 km/h mu stačila dráha 24 m.

Výsledek má být a) 0,74s a b) -6,1 m/s2.

Já jsem si řekla, že dokud nezačne řidič brzdit, bude se pohybovat rovnoměrně 80 km/h a touto rychlostí ujede ještě těch 57 metrů... jenže $t_{1}=\frac{s_{1}}{v_{1}} ... $  a zo toho po převedení jednotek vyjde čas 2,565 s. V duhém případě mi vyšlo 1,8s. Navíc by to mělo být spíše na VŠ fyziku, takže asi né přes tento vzorec.
Zkoušela jsem ještě jiný postup - $t=\frac{s1+s2}{v1+v2}$ , ale to mi vyšlo 2,28 s.

Předem moc děkuju za všechny rady.

• (téma jako vyřešené označil(a) Kelly)

#2 02. 10. 2012 18:31

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Reakční doba

↑ Kelly:
jenže ty to asi chápeš špatně. Těch 57 m je celková dráha do zastavení. Tj. rovnoměrná + zpomalená část.
Totéž pro 48 km/h.

Takže bys měla dostat soustavu
$\begin{cases}v_{1}t_r+\frac{v_1^2}{2a}=s_1\\v_{2}t_r+\frac{v_2^2}{2a}=s_2\end{cases}$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 02. 10. 2012 18:36

Kelly
Pozice: student
Reputace:   -1 

Re: Reakční doba

Aha, tak to jsem opravdu pochopila špatně, myslela jsem, že reakční doba je doba než si to uvědomí. Tak děkuju :)

Zápatí