Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 10. 2012 10:53

skodm
Zelenáč
Reputace:   

Vlastnosti koeficientu korelace

Ahojte,
prosím o pomoc s následujícím:
Je známý koeficient korelace mezimezi náh. veličinami A a B (např. 0,38), dále mezi veličinami A a C (0,67).
Je možno na základě těchto známých údajů prohlásit něco o korelaci mezi veličinami B a C? Pokud ano/ne, z čeho to plyne?
Děkuji a zdravím.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 26. 10. 2012 12:26

skodm
Zelenáč
Reputace:   

Re: Vlastnosti koeficientu korelace

UP, budu vděčný za jakýkoli postřeh...

#3 26. 10. 2012 15:33

skodm
Zelenáč
Reputace:   

Zatím jsem se nedočkal žádné reakce - přijde vám ta otázka špatně položená?

#4 26. 10. 2012 23:59 — Editoval Brano (27. 10. 2012 00:13)

Brano
Reputace:   231 

Otazka je dobre polozena. Teda predpokladam, ze to su jedine informacie ktore mame. Nuz tazko mi je tu pisat nejaku radu ... napisem rovno riesenie.

Nech
$x=\frac{A-E(A)}{\sqrt{D(A)}}$ $y=\frac{B-E(B)}{\sqrt{D(B)}}$ $z=\frac{C-E(C)}{\sqrt{D(C)}}$
potom
$r(A,B)=r(x,y)=E(xy)$ a oznacme $E(xy)=x\cdot y$, podobne $r(A,C)=...=x\cdot z$. Vsimni si, ze sa naozaj jedna o skalarny sucin a mozeme si teda $x,y,z$ "predstavovat" ako vektory v $\mathbb{R}^3$.
Vsimni si, ze $x^2=x\cdot x=1$ ... ta prva rovnost je definicia oznacenia $x^2$ - teda NEMYSLIM tym druhu mocninu tej nahodnej premennej ale jej disperziu.
Rovnako aj $y^2=1$ a $z^2=1$. Nech $x\cdot y=p$ a $x\cdot z=q$ ... toto je tvoje zadanie.
Definujeme $y'=y-px$ a $z'=z-qx$, potom $y'\cdot x=0$, $y'^2=1-p^2$, $z'\cdot x=0$, $z'^2=1-q^2$ a $y\cdot z=pq+y'\cdot z'=pq+r\sqrt{(1-p^2)(1-q^2)}$,
kde $r$ je kosinus uhla medzi $y',z'$, alebo inymi slovami $r=r(y',z')$.
Teraz si vsimni, ze na to aby boli splnene podmienky zo zadania, tak $y',z'$ mozu byt lubovolne vektory z ortogonalneho doplnku k $x$ s patricnou dlzkou, cize $r$ moze byt lubovolne z $[-1,1]$.
Teda jedine co vieme povedat je, ze
$r(B,C)=y\cdot z\in \left[pq-\sqrt{(1-p^2)(1-q^2)}\ ,\ pq+\sqrt{(1-p^2)(1-q^2)}\right]$.
Este ako malu skusku spravnosti (skor taky "sanity check") si mozes overit, ze ten interval je podmnozina $[-1,1]$ pre lubovolne $p,q\in[-1,1]$ ... mne to vyslo.

PS: Urcite si vsetko poriadne skontroluj, ci som neurobil chybu.

#5 29. 10. 2012 11:19

skodm
Zelenáč
Reputace:   

Brano, mockrát děkuji, velmi jsi mi pomohl!

Zápatí