Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,teda alespoň podle mě je to těžký přiklad... zvláště pak,když to mám posuzovat z apletu
Mrkněte na to
Pozn. Musíte mít nainstalovanou javu
http://link.netroof.eu/view/3505/treni/
Pomůže mi stím někdo prosím? děkuji
↑ Muhaha:
Z apletu je vidět ,
1.Od času 0 až po čas 2s ...je rychlost tělesa 5m/s ( představme si, že jde o metry)
2. Že při času 2sec... působí dvojnásobná síla a s narůstajícím časem v intervalech 0,02s stoupne rychlost tělesa o 0,03sec
3. Možná by bylo dobré narýsovat sio graf a popřemýšlet dále :-)
↑ Muhaha:Dále mne napadají tyto souvislosti :
Při větší rychlosti pohybu tělesa se součinitel smykového tření zmenšuje.
Působí-li síla (jenoduchá-jedna ruka), pak z uvedených hodnot apletu mohu vypočítat zrychlení
... ..
Působí-li dvojnásobná síla (dvě ruce), pak z uvedených hodnot mohu vypočítat okamžité zrychlení :
.....
z dalších hodnot mohu počítat okamžitá zryclení a zjistím , že při dosažení určié rychlosti tělesa již bude zrychlení konstantní.
např.: ..
Takováto zrychlení zůstanou již po celou dobu pohybu tělesa.
↑ Muhaha:
Zdravím :-)
zkusím doplnit Ivanu (pozdrav :-) takto:
na 1. intervalu (2 sek) těleso má pohyb rovnoměrný (to znamená, že síla, kterou působí žena (hm...) je stejná jako sila působicí protí pohybu (a to je síla tření): F = F tření
na 2. intervalu je pohyb rovnoměrně zrychleny:
2F - F tření = m * a
(s počáteční rychlosti v_0 = 5 m/s a pohyb trval dobu, která se dá odečist)
OK?
↑ jelena:Zdravím a děkuji za doplnění. :-)
↑ Muhaha:
Já jsem ted´ráno, moje hodina , už chtěla také dopsat něco podobného.Vyjádření v obecném tvaru , tam se opravdu jedná o srovnání toho úseku , kdy působí jedna síla... pohyb rovnoměrný a na druhém úseku jde o pohyb rovnoměrně zrychlený. Aplet hezky ukazuje rozdíl.
A součinitel smykového tření se dá vyjádřit obecně .. viz můj příspěvek .
Jenom jsem nepochopila o jaký se jedná rozdíl mezi smykovým a kinetickým třením v tomto případě.
Stránky: 1