Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mohl mi,někdo, prosím řící, v čem dělám chybu při řešení toho příkladu?Mám řešit tuto rovnici nad tělesem
:
Postupoval jsem takto:
za matici X jsem si zvolim:
a rovnici jsem upravoval takto:
, čili ve finále jsem dospěl k řešení:
.Postupoval jsem správně nebo mám někde chybku?Nemohu se dopracovat k výsledku
.Děkuji
Ahoj ↑ kreonis20:,
prekontroluj si súčin posledných dvoch matíc v prvom riadku.
mne vyšlo v prvom riadku 2; 2 , ako aj Tebe, ale v druhom riadku 7; 11, zatiaľ čo Tebe (iba dedukujem, lebo sa mi to tu nezobrazilo celé) 0; 4 ...
↑ Arabela:
Už to právě projíždím asi dvě hodiny a pořád tu chybu né a né nalézt
↑ kreonis20:
WolframAlpha tvrdi ze to mas dobre. (Neviem ho donutit ratat v Z7, ale zvysok po deleni 7 si tam vies domysliet.)
2*transpose({{a,b},{c,d}})+{{a,b},{c,d}}*{{2,1},(3,2)}=4*{{a,b},{c,d}}+{{0,2},(2,3)}*{{2,4},(1,1)}
link
Skuska:
2*transpose({{0,3},(4,3)})+{{0,3},(4,3)}*{{2,1},(3,2)}
link
4*{{0,3},(4,3)}+{{0,2},(2,3)}*{{2,4},{1,1}}
link
V oboch pripadoch modulo 7 vyjde
↑ kreonis20:
Nie. Z Tvojich rovnic mi vyslo
. Na tych linkach, co som tam dal, je skuska spravnosti - ci ked dosadime taketo X do lavej a pravej strany, tak vyjde to iste (modulo 7). Mozes to vyskusat vo WA aj pre ich maticu.
(BTW ak by niekto vedel, ako sa da Wolframu povedat, ze ma ratat v Z7, rad sa to dozviem.
Ked pises maticu, nedavaj tam zbytocne na konci dalsi newline, potom je velka, t.j. napis
2 & 0\\
2 & 2
a nie
2 & 0\\
2 & 2\\