Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám fungující algoritmus na nalezení středu a poloměru kružnice ze 3 bodů. Mým problémem je, že mu moc nerozumím. Tady je algoritmus:
double m1 = (x1+x2)/2.0;
double n1 = (y1+y2)/2.0;
double m2 = (x1+x3)/2.0;
double n2 = (y1+y3)/2.0;
//System.out.println("Pulky: "+m1+","+n1+" "+m2+","+n2);
double c1 = (x2-x1)*m1 + (y2-y1)*n1;
double c2 = (x3-x1)*m2 + (y3-y1)*n2;
double mx = (x2-x1)*(y3-y1)+(y2-y1)*(x1-x3);
c_xs = (c1*(y3-y1)+c2*(y1-y2))/mx;
c_ys = (c1*(x1-x3)+c2*(x2-x1))/mx;
rs = java.lang.Math.sqrt((c_xs-x1)*(c_xs-x1)+(c_ys-y1)*(c_ys-y1));
Můj předpoklad je, že se vemou ty 3 body, udělají se 2 úsečky. Pak se vezmou osy těchto 2 úseček. Ve středu kružnice se protnou. Předpokládám, že výpočet c1 a c2 je vlastně vyjádření těch 2 os. Ale co je to mx a jaký je podklad pro dopočitání středu, to bych rád pochopil.
Něco podobného jsem našel tady, ale vysvětlené to taky není. Mohl by mě někdo vysvětlit princip těch 3 inkriminovaných řádků?
je střed úsečky .
je střed úsečky .
je střed kružnice.
Vektor musí být kolmý na vektor , stejně tak vektor musí být kolmý na vektor . Máme tak dvě rovnice
Po úpravě
Výrazy na pravé straně můžeme snadno spočítat a jak je vidět, jsou to čísla a z algoritmu. Rozepíšu skalární součiny:
Spočtu si determinant soustavy (je vidět, že to je číslo z algoritmu) a pomocí Cramerova pravidla dostávám přesně ty výrazy pro a z algoritmu. Určení poloměru už snad nemusím komentovat.
Stránky: 1