Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, už nějakou dobu marně bojuju s kapitolou Jordanův kanonický tvar a vše okolo toho, nemohl by jste mi prosím někdo poradit co s tím? vlastní čísla většinou dokážu vypočítat, ale nemám jasno s vektory. Jak poznám kolik vlastních vektorů daná matice má? Např:
matice 10
1-2
vyšli mi vlastní čísla 1 a -2 a vektory (3t,t) a druhý mi vyšel (0,0). Jak poznám že jsou tam opravdu dva vektory? Pokud vyjde 0,0 znamená to, že je tam jen jeden vektor a nebo je to prostě vektor 0,0? Vím že to jsou základní znalosti, ale k téhle kapitole mám málo materiálů a nedaří se mi to samotné vykoumat. Děkuju moc za pomoc

Vlastní vektor musí být nenulový. Vektor (0,0) tedy není vlastní vektor k vlastnímu číslu -2. Zkus ten vlastní vektor najít znovu.
↑ BrozekP:↑ BrozekP:↑ BrozekP:
pokud dosadím za lambdu-2 tak mi vyjde matice 30
10 a z toho mi vyjde že 3m=0 a m=0. Znamená to tedy že pro -2 žádný vlastní vektor neexistuje? dá se to nějak ověřit?

Předpokládám tedy, že hledaný vektor označuješ (m,n). Pak z těch rovnic plyne, že m=0. Ale n může být libovolné. Takže zvolíme nenulové.
Stránky: 1