Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
mám takový problém s Lagrangeho polynomem. Ve škole jsme dostali úkol, ve kterém máme v nějakém softwaru zkonstruovat polynom, který bude protínat sin(x) v uzlových bodech.
Ten polynom, má "jezdit" kolem té sinusovky asi takhle (ta červená křivka):
Ok, tak jsem si napsat tu funkci polynomu:
(((x)*(x-(pi/4))*(x-(pi/3))*(x-(pi/2))) / ((pi/6)*((pi/6)-(pi/4))*((pi/6)-(pi/3))*((pi/6)-(pi/2))) * (1/2))
+
(((x)*(x-(pi/6))*(x-(pi/3))*(x-(pi/2))) / ((pi/4)*((pi/4)-(pi/6))*((pi/4)-(pi/3))*((pi/4)-(pi/2))) * (sqrt(2)/2))
+
(((x)*(x-(pi/6))*(x-(pi/4))*(x-(pi/2))) / ((pi/3)*((pi/3)-(pi/6))*((pi/3)-(pi/4))*((pi/3)-(pi/2))) * (sqrt(3)/2))
+
(((x)*(x-(pi/6))*(x-(pi/4))*(x-(pi/3))) / ((pi/2)*((pi/2)-(pi/6))*((pi/2)-(pi/4))*((pi/2)-(pi/3))))
Jenže mi vzniknulo toto:
Jenže podle učitele to je blbě, protože se to má "kroutit" kolem tý sinusovky.
Na matiku jsem blbej :-).
Kdyby někdo chtěl pomoct třeba s programováním, zejm. s PHP, můžu.
Díky
Pavel
↑ thirdknown:
Velmi slušně ale pevně stůjte za svým - máte to dobře. Lagrangeův polynom se sice kolem "své" funkce opravdu "kroutí", 
ale "velikost" toho "kroucení" velmi záleží na konkrétní funkci. Např. sinusoida se interpoluje velmi dobře a ty vlny jsou tak malé, že tam prostě nejsou vidět, ani když to dost zvětším:
natožpak ve Vašem měřítku:
PS: Ilustrovat svoji pravdu můžete celkem jednoduše - vypište funkční hodnoty sinu a polynomu vždy uprostřed mezi tabulkovými body. Rozdíly by měly být patrné a polynom vždy na střídačku - jednou pod a jednou nad :-)