Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 11. 2007 18:22

petr.kalny
Zelenáč
Reputace:   

Soušet druhých mocnin

Narazil jsem na vzorec $\frac16n(n+1)(2n+1)$ - to jest vzorec pro součet druhých mocnin přirozených čísel. Jenže já bych na něj rád přišel pomocí kombinačních čísel, přesněji řečeno s pomocí tohoto vzorce:  $ {r \choose r} + {r+1 \choose r} + {r+2 \choose r} + ... + {n \choose r} = {n+1 \choose r+1} $  Nejspíš bych ho měl použít pro r=2, ne? Ale nejde mi to.

#2 20. 11. 2007 18:36

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Soušet druhých mocnin

Zkus využít vztahu $k^2=2{k\choose 2}+{k\choose 1}$.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 27. 11. 2007 12:04

Saturday
Einstein
Škola: MFF UK
Reputace:   
Web

A kde se vzal tento vzorec? Upravil jsem si ho a samozrejme funguje, ale jak jsi na nej prisel nebo z ceho jsi ho odvodil?

Lasciate ogni speranza. | Podílí se na Encyklopedii Fyziky (http://fyzika.jreichl.com) | Oblíbený IT projekt http://online-domain-tools.com

#4 27. 11. 2007 12:22

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Muselo by se to nejak dokazat. Relativne dobre funguje uplna indukce. Ta nam vsak asi naopak nedava odpoved na to, jak se na ten vzorec prislo. V tom pripade musime pouzit nejake jine prostredky. Tady je paleta metod velice siroka. Od elementarnich pristupu prostredky realne analyzy az po integraci v komplexni rovine.

#5 27. 11. 2007 15:52

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Saturday napsal(a):

A kde se vzal tento vzorec? Upravil jsem si ho a samozrejme funguje, ale jak jsi na nej prisel nebo z ceho jsi ho odvodil?

Pokud myslíš vzorec
$k^2=2{k\choose 2}+{k\choose 1}$
tak ten asi bude někde v literatuře. Ale dá se na to přijít tak, že si podle definice kombinačního čísla uvědomíme, že ${k \choose 2}$ roste kvadraticky, pak už stačí jen přidat vhodný korekční člen, který z toho udělá k^2 (aspoň tak bych to dělal já).

Vzorec $\frac16n(n+1)(2n+1)$ bude asi taky někde v literatuře, nicméně dá se na něj snadno přijít předpokladem, že to bude polynom 3. stupně (samozřejmě jsou možné i jiné metody - např. derivace, myslím že jsem to tu už jednou někde řešili).

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#6 27. 11. 2007 16:00

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Je mozne ten vzorec dokazat pomoci souctu konecne geometricke rady. Dokonce je mozne dokazat jeste obecnejsi tvrzeni, nez je diskutovany vzorec, totiz sumand muze byt ve tvaru $k^2\alpha^k$, kde $\alpha$ je libovolne komplexni cislo.

Zápatí