Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
dnes nám náš profesor zadal úkol týkající se logaritmických funkcí. Mám problém v příkladu kdy:
prokousávala jsem se internetem, učebnicí krynického a snad vším na světě a nedokázala jsem najít základ -3log :/
za odpovědi děkuju.
↑ knoxie96:
no, nejdřív si udělej funkci
a z ní potom vytvoř 
↑ knoxie96:
tak si zkus vypočítat nějaké funkční hodnoty, to ti napoví
↑ knoxie96:
Ahoj ↑ knoxie96:,
platia rôzne vety o logaritmoch, napríklad takáto:
Skús ju aplikovať pre r=-1.
↑ byk7:
Vim, že teď asi budu za blbce, ale já ani nevim jak se počítají ty hodnoty. My je nikdy nepočítáme, všechno jenom načrtáváme a určujeme například definiční obor, nebo jestli je funkce rostoucí, či klesající a tak. Většinou nám při funkcích zakazuje dělat si tabulky a dopočítávat to...
↑ knoxie96:
Tak si urči definiční obor a z něj si dosaď něco za x, spočítej závorku a vypočítej čemu se to rovná, což bude ta funkční hodnota. Pak jen ty hodnoty hodíš do grafu.
Zdravím,
omluva za vstup - také jsme nesměli počítat hodnoty :-)
↑ knoxie96:
Pokud jsi začala def. obor, vertikální asymptotu v x=(-2) a posunuto po x základní graf, potom máš načrtnuto
, pro x=(-3) y=0 (to není výpočet, ale posun x=1 pro log(x).
Minus před log "přetočí" graf zrcadlově okolo osy x. 0 zůstává na místě, každá další hodnoty je 3krát větší, tedy se rozmáchne vertikálně.
Zorientuješ se v takové slohovce? Děkuji.
↑ knoxie96:
děkuji za zprávu a také všem děkuji. Zde jsou odkazy na dobrý materiál o transformaci grafů. Téma označím za vyřešené.