Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
peligre napsal(a):
Takže beru zpět - ten první příklad nepobírám :-(
otevrit zavorky a podelit nejvyssi mocninou n (na druhou) - jelikoz v jmenovateli je vyssi, nez v citateli, vysledek by mel byt 0 (vychazi?
peligre napsal(a):
děkuju zvládnu :-) A můžu požádat ještě o vypočtení této limity
budu se divat pouze na mocniny n - mame tam 2, 1/4, 2, 1/3, 2/5
Nejvyssi mocnina na druhou - vytknu to
Ted bude polopaticky - budu delit kazdy clen nejvyssi mocninou, ze vsech mensich mocnin a z cisel se stane po deleni v limite 0,
jedine, co bude stat za pozornost je n^2 v citateli a 2. n^2 v jmenovateli
vysledek je 1/2
Je to srozumitelne?
jelena napsal(a):
peligre napsal(a):
děkuju zvládnu :-) A můžu požádat ještě o vypočtení této limity
budu se divat pouze na mocniny n - mame tam 2, 1/4, 2, 1/3, 2/5
Nejvyssi mocnina na druhou - vytknu to
Ted bude polopaticky - budu delit kazdy clen nejvyssi mocninou, ze vsech mensich mocnin a z cisel se stane po deleni v limite 0,
jedine, co bude stat za pozornost je n^2 v citateli a 2. n^2 v jmenovateli
vysledek je 1/2
Je to srozumitelne?
Takže postup tak nějak chápu, ale asi neumím dělit. Nešlo by to krok po kroku rozepsat? Prosím
No prave delit ani nemusis umet, ale musis umet mocniny - jak jsem prisla na mocniny, co uvadim, je to jasne?
Od tohoto okamziku uz neresim ani cislo (tam je mocnina nad n = 0), ani mensi mocniny - to vsechno se automaticky (polopaticky) obrati na nulu
ty mocniny 2, 1/4, 2, 1/3, 2/5 mi jsou jasné, ale pak se ztrácím.
Takže když všechny členy vydělím "n2",tak tam bude n2/n2+pod 4 odmocninou n/n2-1/n2 to celé lomeno 2* 3.odmocnina n6/n2 + n/n2 + 5.odmocnina z n2/n2
po upravě tedy
n2/n2 + 4.odmocnina z 1/n-1/n2 to celé lomeno 2* pod 3.odmocnimou n4+1/n + 5.odmocnina z 1
takže
v čitateli je n2/n2 + (0-0) ale ve jmenovateli mi vycházi pod treti odmocninou (nekonečno na 4 +0) + 5.odmocnina z 1
(omlouvám se za zápis)
peligre napsal(a):
já to prostě nechápu :-(
tak to vezmu postupně od čitatele:
n2/n2 to je jasné a když chci vydělit členy pod 4.odmocninou tak tam bude tedy co? n/n2 -1/n2 nebo n/n8-1/n8
n/n8-1/n8 a vsechno pod 4. odmocninou
(a mam 400 prispevku :-)
ano a take vynuluje.
Jeste pro poradek - takovy polopaticky figl muzeme pouzivat pochopitelne pouze pri limitu zlomku (nebo pokud zadani rozsirenim na zlomek upravime), jinak pokud mame pouze (oo - oo) a podobne, tak to nemuzeme podelit jen tak (verim, ze to je jasne :-)