Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
začal jsi správně, ovšem v zadání funkce je také složená funkce, kterou je třeba doderivovat (jak v jednom, tak v druhém zadání). Obdobně budeš postupovat i při derivování po dy (x bude považována za konstantu a pozor na složené funkce). Dost přehledně (také video) je tady. Pokud budeš potřebovat podrobnější vysvětlení ke Tvé úloze, přepiš, prosím zadání a Tvůj výpočet pomocí Editoru TeX (napravo od okna zprávy). Také můžeš použit MAW, rozepíše podrobně (viz úvodní téma sekce VŠ). Děkuji.
mam este jeden problem, s ktorym by som potreboval pomoct.
Mam
riesil som to ako sucin. Derivacia podla x mi vysla, no k vysledku derivacie podla y sa neviem dopatrat. Neviete mi prosim niekto poradit ako to vypocitat? Dakujem.
↑ mirexx:
Zdravím,
při derivování podle y můžeš "konstantu"
vytknout s derivovat jen součin uvnitř závorky (nezapomenout, že
je složená funkce)
. Pokud nepomůže MAW (zkoušel jsi?), přidej svůj postup sem, děkuji.
↑ Hanis:
(c) :-) Děkuji však za důvěru v mé derivování (termínovaně správně přebývám ve stavu uklizenosti stolu, tedy ani papír na derivování nemám).
Hlavně z kolegy mirexx se pokouším vydobýt informaci, zda již našel a použil MAW. Všimli jste si vůbec změn v horní liště? :-)
jj nasiel som to vlozil som tam svoj priklad ale skusil som rozne zapisy vkladu ako mi program doporucoval no stale to nevedel riesit.. neviem kde je chyba :/ sam s tym prikladom zial neviem pohnut..
↑ mirexx:
V historii MAW (cca od 11 hodin ranních včera do teď) jsem žádné podobné vložení nenašla. Napiš, prosím, zápis, jak jsi vkládal. Pokud problém s MAW, je zde také sekce podpory.
Jinak k úloze (ruční postup): zkus, prosím, nejdřív zderivovat funkci
, potom
a napiš, prosím, svůj postup, pokud je zájem o hledání problému. Pravidla pro derivaci součinu a složené funkce znáš? Děkuji.