Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, teď jsem narazila na slovní úlohu se kterou si nevím vůbec rady. Nemůžete mi prosím někdo poradit co s tím?
Výška pravidelného čtyřbokého jehlanu je 10 cm a zvětšuje se rychlostí 0,2 cm/min. Hrana
podstavy je 9 cm a zmenšuje se rychlostí 0,3 cm/min. Jak rychle se mění objem jehlanu?
Zvětšuje se, nebo zmenšuje?
(Nápověda: objem jehlanu je V = 1/3 a2 v, a je hrana podstavy, v výška jehlanu.)
↑ zdenek1:
Taky díky. Já neuvažoval stálou změnu. Takže nakonec přece jen derivace.
Ze zadani:
Po dosazeni: zmensuje se rychlosti 12.6 cm/min
Maxima 5.24.0 http://maxima.sourceforge.net using Lisp GNU Common Lisp (GCL) GCL 2.6.7 (a.k.a. GCL) Distributed under the GNU Public License. See the file COPYING. Dedicated to the memory of William Schelter. The function bug_report() provides bug reporting information. (%i1) (a:9, da:-0.3, v:10, dv:0.2); (%o1) 0.2 (%i2) 2/3*a*v*da+1/3*a^2*dv; (%o2) - 12.6 (%i3) quit();
↑ kaja.marik:
můžu se prosím ještě zeptat jak jsi přišel, ptám se proto, abych se na to ještě koukla, protože mám pocit že to nám nikdo nevysvětlil
pak už ta derivace je mi jasná, jinak děkuji
↑ Permo:
To je obyčejná derivace složené funkce.
ALe pozor, to co spočítal ↑ kaja.marik: je jen hodnota pro čas .
Zalezi v jakem kontextu tu ulohu resite. Ja jsem pocital rychlost zmeny funkce dvou promennych, protoze objem jehlanu je funkce dvou promennych.
Predesla dve reseni implicitne predpokladaji, ze rychlost zmen je konstantni, coz ale nemusi byt pravda. Je zadana rychlost zmeny TED, v case 0. Tuto informaci jsem pouzil pro vypocet. Nic vic zadano neni. Pokud jeste doplnime podminku, ze ta rychlost zmensovani nebo zvetsovani rozmeru bude stejna a proces bude trvat dokud jehlan nezanikne, tak jsou spravna (nebo aspon priblizne spravna) vsechna tri reseni.
Kolega Zdenek1 Vam navic spocital, jak to bude vypadat v libovolnem okamziku do doby, nez jehlan zanikne.
Kolega marnes dal odpoved, ve ktere proces prvni minuty vlastne zprumeroval, coz vzhledem k tomu ze relativni zmena za minutu neni prilis velka take neni nijak daleko od ostatnich dvou reseni.