Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Bettina:
Původně bylo n malých kapek o poloměru r, po spojení máme jednu velkou kapku o zadaném poloměru R. Změna energie při spojení malých kapek vyplývá ze změny povrchu koule:
objem koule: 
ze zákona zachování hmotnosti platí, že hmotnost všech malých kapiček a hmotnost velké kapky je stejna, proto:

odsud vyjádřime poloměr malé kapky:
, což budeme používat ve vzorci pro pro povrch koule (zde mám obecný vzorec, bez upřesnění pro malou, velkou kouli):
, teď to všechno dosadíme do vzorce:
a vyjádříme n.
![kopírovat do textarea $\Delta E=4\pi\sigma\cdot (n\cdot \left(\frac{R}{\sqrt[3]n}\right)^2 - R^2)$](/mathtex/4b/4b0de12eed37bfb2e055122d04b10f45.gif)

OK?
Vzorce jsou odsud: http://cs.wikipedia.org/wiki/Koule
↑ Bettina:
ze vztahu
.. vyjádříme.. 
↑ Ivana:
Pěkný večer -),
neměl se uvedený vztah nejprve použít do vzorce pro kouli, dále do toho dalšího vzorce a až pak vyjadřovat n (tedy, tak se mi to zdálo krok po kroku, ale je možné, že už dnes zase něco nestíhám ^.^)?
↑ Bettina:
Nevěs hlavu,
podívej se na Jeleny postup a jednoduše jdi krok po kroku a to celé sem můžeš rovnou postnout a napsat, kde je problém, oki?
↑ Bettina:
Zdravím :-)
už jsem editovala svůj původní příspěvek, teď na něho budu chvilku hledet, zda tam není nějaká chyba.
Kolega ↑ O.o: má pravdu ohledně sledu vyjadřování, zdravím :-)