Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zadanie je :napiste rovnicu dotycnice ku grafu f., kt. prechadza bodom A,
na obr je udajne spravne riesenie, no a ja sa neviem rozhodnut, ze v rovnici y-y0=k*(x-x0), ktorá velicina bude y a ktora y0, pripadne na druhej strane podobne.
↑ december:
Dobrý den, původní odpověď skrývám - je úplně mimo.
Ano - řešitel asi pro zjednodušení zápisu nedodržoval
striktně označení, s nímž řešení začal.
Jako x1, x2 jsou označeny x-ové souřadnice bodů dotyku tečen
spuštěných z bodu A, tyto body tedy mají podle řešení souřadnice:
T1(x1,y1) = T1(1,0) + derivace v tomto bodě k1 = -2
T2(x2,y2) = T2(5,8) + derivace v tomto bodě k2 = 6
Dosazení do rovnic tečen v těchto bodech:
y - y1 = k1(x-x1) --> y - 0 = -2(x - 1) --> y = -2x + 2
y - y2 = k2(x-x2) --> y - 8 = 6(x - 5) --> y = 6x - 22
↑ jelena:↑ december:
Dobrý den, omlouvám se za ten nesmysl, co jsem napsal. V hlavě jsem měl zřejmě něco úplně
jiného. Opravu jsem provedl.
↑ Jj:
Děkuji Vám, ale není za co se omlouvat.
Je to nepřehledné a nečitelné (já jsem v prvním čtení četla souřadnici (-4) jako (-y)). I když v tomto případě rozumím, že autorka tématu potřebovala okomentovat "originál řešení", ale jinak to považuji za vlastní moderátorskou nedůslednost, že netrvám více na pořádné úpravě úvodních dotazů.
Také průzkumem témat autorky ↑ december: jsem zjistila, že v úvodních dotazech ani jednou nepoužila pozdrav a pouze jednou "děkuji". Také moderatorská nedůslednost, v sekci VŠ již nastává vhodný čas tuto problematiku osvětlit, pokud bylo dosud zanedbáno :-)
↑ december:
:-)
milá Jelena napsal(a):
že v úvodních dotazech ani jednou nepoužila pozdrav a pouze jednou "děkuji"
Ale věřím, že už pochopeno. Já rozumím, že formulace textů vychází z vnitřního přesvědčení a může být upravena dle společensky uznávaných principů. Stejný problém však mám i při čtení kalkulačkových odpovědí kolegů. No jednoduše - uznávám, že každý nemá takového času co já a raději se věnuje podstatě :-)
Problém tečny z bodu, který funkci nenáleží, jsi pochopila? Děkuji. A také děkuji za sdělení materiálu, takovou knihu neznám.
y=x^2 - 4x + 3
k=f'(x)=2x - 4 (první derivace ~ je směrnice k v bodě dotyku)
A[3,-4]
y=kx+q (rovnice přímky)
(y-y0)=k(x-x0) (rovnice přímky)
dosadíme bod A:
(y-(-4))=(2x-4)(x-3)
(x^2 - 4x + 3)+4=(2x^2-4x - 6x+12)
0=x^2 - 6x+5
x=1
x=5
dvě řešení -> dva dotyky
zbytek je na tom papírku správně