Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám obrovský problém, mám poslední pokus na zkoušku z matematické analýzy, připravoval jsem se celý půl rok, chodil na doučka, na všechna cvičení a přednášky.
Naučil jsem si příklady, definice a takové ty řečičky v jednotlivým tematům, nikdy jsem neprošel přes písemnou část k ústní.
Nejsem nějaký odborník na matiku, ale povedlo se mi úspěšně absolvovat předměty jako diferenciální počet - seminář, lineární algebra a diskrétní matika.
Jak se mám efektivně připravit? Poradí mi někdo? Díky.
Mohl by mi někdo doporučit nějakou sbírku příkladů(či víc sbírek), která by zahrnovala:
Body množiny
Funkce
Derivace
Integraly
Děkuji.
Zdravím,
bohužel jsi neuvedl alespoň vzorovou zkoušku + cca, kde jsi "pohořel" nejvíce. Na vašem TRIALu se teď neorientuji, asi to všechno přesunuli na interní užití, bez dostupu zvenku? Podle tohoto tématu (mnou přesunutého) je vidět, že ještě zůstává nedocvičeno to, co je ze SŠ. Ovšem náročnost přesunutého příkladu je dost "pod" požadavky MA1 odsud. To ještě upřesni, pokud máš zájem.
Podle odkazu bych doporučovala např. tuto sbírku, videa na VŠB a materiály z VŠB, odsud dost často doporučuji. Z knih - pořád Hlaváček a Eliaš, Horváth, Kajan. Ale teď je hodně elektronických sbírek, raději upřesní, co jsi již používal a co je u vás doporučováno.
Jakou technikou jste cvičili na doučování? Podle materiálů u vás ze školy a vzorových písemek? Dořešili jste úlohu do úplného konce (nebo doučovatel řekl "a zde je kvadratická rovnice" a šli jste dál)? Děkuji.
↑ jelena:
Ahoj, děkuji za odpověď a za odkaz na sbírku, jde o předmět M1 (ne MA1)
Obsah předmětu:
1. výroky, kvantifikátory, Vennův diagram, body množiny
2. spočetné a nespočetné množiny, supremum a infimum číselných množin
3. omezenost, monotonie a limita posloupnosti
4. limita posloupnosti
5. číselné řady
6. základní funkce
7. inverzní funkce a řešitelnost nelineárních rovnic
8. složená funkce, limita funkce
9. spojitost funkce a body nespojitosti
10. derivace funkce
11. l'Hospitalovo pravidlo, řešitelnost nelineárních rovnic
12. neurčitý integrál
13. určitý integrál, nevlastní integrál a Taylorův polynom
to na čem jsem pohořel:
Obrázek 1:
Ahoj ↑ PanTau:, tak sem hoď nějaké příklady, které Ti dělají potíže. Zase máš výhodu, že už víš, co v písemce bude a můžeš se připravovat cíleně. Hlavně je dobrý spočítat si všechny příklady, co jste probrali, mít v hlavě grafy základních funkcí a mít najetý derivace, z toho už se dá dobře vyjít. Záleží, koho na to máte, on asi každý vyučující považuje za důležitý trochu něco jinýho..
↑ nanny1:
Ahoj, příklady tady: ↑ PanTau: - jsou to přímo zkouškové písemky(né moje - od přátel) vyfocené, vždy jsem se je naučil, odůvodnil proč co tam je, a prošel, ale vždy mě zaskočil něčím novým.
Mám takový ten pocit, že již vše umím, ale vždy jsem nějak zaskočen.
Tak to asi jenom chce pořádně si ty příklady zažít, jestli všechno z těch písemek umíš, určitě to dáš, navíc jsou ty příklady typově hodně podobný. On taky asi stres udělá svoje.. Kdyžtak sem hoď nějaký příklad, se kterým by byl problém. Na Trialu je toho zrovna na tenhle typ příkladů hodně, když budeš počítat, tak není důvod, proč bys to nedal. Tak hlavu vzhůru. :)
Edit: Taky mě napadá - je to doučování k něčemu? Mohla bych Ti doporučit skvělýho učitele, kdyžtak napiš SZ.
↑ PanTau:
děkuji, M1 nevím, kde hledat. K doporučení od ↑ nanny1: bych přidala svou "taktiku" - v písemce je soubor zadání, co jde počítat mechanicky "cestou vpřed" - vyšetřování posloupností a řad, definiční obor a obr hodnot, derivace a integrály (to dá minimálně 4 body). Samozřejmě zde se nemůžeš zaseknout na látce SŠ.
Potom je skupinka úloh, kde se dá z teorie udělat "mustry" pro chování funkcí v nějakém bodě x=c a pomocí transformací grafů posouvat předpis funkce do konkrétně zadaného bodu. To umíš?
A "nejsložitější" skupinka úloh, kde musíš pracovat jen s definici a moc si mustrem nepomůžeš.
V takové pořadí bych úlohy drilovala a doporučila řešit na zkoušce. Zajímavé je, že správné studium má jit přesně opačným směrem :-)
Na doučování jsme postupovali tak, že mi doučující vysvětlit problém a následně jsme počítali příklad, vždy mi řekl proč a co jak.
A ty jsi něco řekl? Počítal jsi některý příklad před doučujícím samostatně, zachytával Tvé mezery a napravoval cíleně, ale až po dokončení výpočtu? Nebo opravoval v průběhu?
Potom jsi doma počítal a opět konzultoval s doučujícím? Příklady, co jsi uvedl, jsou typové a na mechanické nadrilování (nic na vymyšlení, ale na rychlou reakci) - tak to ber.
Asi u vás není možnost v případě, že bodu bude nedostatek, ale těsně na hranici (což u Tebe bych viděla na mezery ze SŠ), poprosit o ústní, že v ústní zkoušce to dokonáš? Ono v té ústní hodně pomáhá i drobná reakce zkoušecího, nějaký pohyb, souhlasné/nesouhlasné pokývnutí apod. V každém případě hodně zdaru.
↑ jelena:
Děkuji za radu, na doučování jsem přímo nepočítal, jen jsem sledoval techniku jak na to.
Doma jsem si počítal příklady také sám, většinou jsem s pomocí wolframu došel do úspěšného konce - doma počítané příklady jsem již nijak na doučování neřešil.
Obrázky co jsem poslal jsou první část zkoušky, druhou část tvoří přímo příklady(prošetři průběh funkce, plocha pod grafem, ap.) - s tím bych neměl mít potíže, to vše mám na trénované, pokud tam vyloženě nebude nějaká ,,opičárna,, se kterou bych nevěděl co, tak bych měl projít, problém je, že jsem se nikdy nedostal přes první část.
Jelikož jdu příště naposledy, dostal jsem úlevu, z první části(obrázky výš) je maximum 10b, z druhé je max 30b. Abych postoupil k ústní bude stačit v součtu 20b.
V případě málo bodů nevím jak by zkoušející postupoval, tato písemka je připouštěcí k ústní. Kdyby mi chyběl bod tak by mě možná pustili dál.
No snad se s tím nějak poperu -_-
↑ PanTau:
děkuji za upřesnění, každý doučující má samozřejmě svůj systém, ale bylo dobré ještě napravit mezery z období SŠ, dost často to je na Tvých příspěvcích převažující "potíž", než nová VŠ látka.
No snad se s tím nějak poperu -_-
:-) samozřejmě.
Ahoj všem, tak jsem za pomoci kamaráda ↑ nanny1:(doučoval mě) udělal tu hroznou zkoušku.
Díky za odpovědi všem na foru co mi pomohli. :-)
↑ PanTau:
gratulace :-) Také kolegům děkuji (i kamarádovi nanny1). A dobrou noc.
Stránky: 1