Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 04. 2014 23:07

Poboxitze
Reputace:   

Úvod do matematiky na VŠ /hyperbola

http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … 61_JPG.jpg

Ahoj, řeším tento příklad, ale ikdyž se to snažím vypočítat mně známým postupem, nedosáhnu výsledku, co by se podobal vyvedeným vzorům:

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-04/46459_List.jpg

Nevím, jak situaci vyřešit. Děkuji.

#2 26. 04. 2014 23:16 — Editoval marnes (26. 04. 2014 23:17)

marnes

Re: Úvod do matematiky na VŠ /hyperbola

↑ Poboxitze:
0) neumíš opsat příklad
1) Neumíš umocňovat dvojčlen
2) jedna na druhou není dva
3) nauč se úpravu na úplný čtverec

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 26. 04. 2014 23:17

Poboxitze
Reputace:   

Úprava na úplný čtvërec mi něco matně říká, ale stejně jako s bodem 3. si nevím radu.

#4 26. 04. 2014 23:21

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

↑ Poboxitze:

můžu se zeptat, co to vlastně na tom papíře je?

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#5 26. 04. 2014 23:21

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

#7 26. 04. 2014 23:33

Poboxitze
Reputace:   

byk7 napsal(a):

↑ Poboxitze:

můžu se zeptat, co to vlastně na tom papíře je?

Moje snaha o řešení tohoto: http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … 61_JPG.jpg

#8 27. 04. 2014 10:49

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím v tématu,

z PM od autorky ↑ Poboxitze: je mi jasné, že dle pravidel v samostatném tématu + vlastní návrh, děkuji.

Úkolem je převádět obecnou rovnici hyperboly $x^2+4x-5y^2+20y-20=0$ na středovou rovnici a ze středové najít charakteristiky hyperboly.

Autorka volí návod shodný s postupem na Wikipedii (což je i pro mne překvapení, že před $By^2$ je "minus", vždyť nikde není psáno o souvislosti koeficientů obecné rovnice a středové). Takovému zápisu bych se raději vyhnula - když mám před sebou rovnici hyperboly v obecném tvaru, tak podle znaménka koeficientu před x^2 nebo y^2 mohu odhadovat umístění hyperboly, ale v písmenkové podobě koeficientů mi to není ideální. Zeptám se v didaktice.

V každém případě následující vzor převodu již je použitelný. Tak bych doporučovala ho projít podrobněji + doporučení kolegů na metodu "doplnění" na čtverec. Lepší, než obrázky, je zápis v TeX - napravo od okna zprávy je Editor. Děkuji.

#9 27. 04. 2014 18:35

Poboxitze
Reputace:   

↑ jelena:
což je i pro mne překvapení, že před $By^2$ je "minus",
--

Tak to ale mám i ve svých matematických tabulkách. i v nich je před "b^2" mínus. ( přesně taková se nechází v mých tabulkách https://upload.wikimedia.org/math/8/9/7 … bf2dcd.png )

Dobře, zlusím postup z odkazu.

#10 27. 04. 2014 19:22 — Editoval Poboxitze (27. 04. 2014 19:24)

Poboxitze
Reputace:   

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-04/19180_List.jpg

Tady je můj výpočet [zatím ten vzorový z odkazu, u kterého máme ověřené výsledky], jen nevím, proč otočili znamínka u středu, proč je a definované jako odmocnina z 2 a e ze šesti.

Zeleně jsou čísla, u kterých nevidím původ. Černě je pospojováno, co sem kam přenesla, v případě chyby - ty černé spoje mají ještě repliku žlutou barvou na tom zmenšeném, okopírovaném zadání.

#11 27. 04. 2014 22:46

jelena
Jelena

↑ Poboxitze:

děkuji, ohledně tabulek - pokud jsou rozepsány konkrétní situace nasměrování hyperboly, potom má být poznámka, že A, B jsou kladné - což v tomto konkrétním případě je uvedeno po vzorci.

Mně by přišlo lepší mít jen zápis, který udává kuželosečky (kružnici, elipsu, hyperbolu) v obecném tvaru $Ax^2 + By^2 + Cx + Dy + E = 0$ a pro hyperbolu platí, že $A\cdot B<0$, tedy musí mít opačná znaménka. Ale mají poznámku o kladných A, B, což je pravda a tak může být. Spíš můžeš prozkoušet, jak ze středové rovnice tvaru
$\frac{(x - m)^2}{a^2} - \frac{(y - n)^2}{b^2} = 1$ po úpravě vznikne obecná rovnice, jak se jednotlivé koeficienty přeznačí, proč zůstane minus a odkud potom zpět hledáme středy.

Zatím ale hlavní problém vidím, že jsi nezopakovala postup doplnění na čtverec. Tady z odkazu kolegy ↑ marnes: snaž se procvičit jednotlivé úlohy. Potom většina dotazů, co máš, bude zodpovězena.

Ozvi se, prosím, až po procvičení doplnění na čtverec. 

proč je a definované jako odmocnina z 2 a e ze šesti.

to se podívej na středovou rovnici hyperboly - co je v jmenovatelích zlomků a také na vzorec pro výpočet e.

#12 28. 04. 2014 15:15 — Editoval Poboxitze (28. 04. 2014 15:26)

Poboxitze
Reputace:   

" potom má být poznámka, že A, B jsou kladné - což v tomto konkrétním případě je uvedeno po vzorci.
" Této větě nerozumím.

Středová rovnice hyperboly je?

#13 28. 04. 2014 15:48

jelena
Jelena

↑ Poboxitze:

ohledně poznámky - to jen upřesňuji, jaké vzorce mohou být pro obecnou rovnici hyperboly (u vzorců má být podmínka - pro zápis na wikipedii (s minusem před B nebo před A) platí, že samotné A, B musí být kladné. Je to tam i napsáno.

Pro vzorce, co najdeš v jiných tabulkách $Ax^2 + By^2 + Cx + Dy + E = 0$ pro hyperbolu platí $A\cdot B<0$, tedy A, B mají opačná znaménka. Pokud píšeš, že v tabulkách máš stejný vzorec, jako wikipedie, tak jen překontroluj, že je také poznámka, že A, B jsou kladné.

Ale prakticky budeš mít v zadání konkrétní čísla i se znaménky, tedy to poznáš i ze zadani. Vzorec hyperboly v obecném tvaru jsme tedy prodiskutovali.

Středová rovnice je na Wikipedii také - je ve tvaru $\frac{(x - m)^2}{a^2} - \frac{(y - n)^2}{b^2} = 1$ (nebo přehozená znaménka před zlomky pro jinou orientaci hyperboly). Tento vzorec máš za úkol sestavit z obecného tvaru. Potom z něho vyčteš $m, n, a, b$. Dopočteš e dle vzorce $e=\sqrt{a^2+b^2}$.

Pokročila jsi v technice doplnění na čtverec? Děkuji.

#14 28. 04. 2014 16:23 — Editoval Poboxitze (28. 04. 2014 17:18)

Poboxitze
Reputace:   

jako wikipedie, tak jen překontroluj, že je také poznámka, že A, B jsou kladné. // Taková poznámka tam bohužel není.

"pokud jsou rozepsány konkrétní situace nasměrování hyperboly" Tím zamýšlíš konkrétní body?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hyperbola … .9Bn.C3.AD

PS: jak dopočítat ty zbylé požadované výslekdy?

#15 28. 04. 2014 18:41

jelena
Jelena

↑ Poboxitze:

no budeme považovat, že autor tabulek tuto podmínku předpokládá, že A, B jsou kladné. To bychom nad tabulkami byly ještě věčnost. Konkrétní situace je Tvé zadání $x^2+4x-5y^2+20y-20=0$, u kterého ze zápisu můžeš určit orientaci hyperboly na grafu.

Pokud se ptáš na dopočet výsledku ze vzorového příkladu na Wikipedii, tak je to rozepsáno. Tomu už všemu rozumíš?

Tvé výsledky - k zadání - dostaneš ze středového tvaru rovnice hyperboly, ke kterému dojdeš tak, že použiješ techniku doplnění na čtverec:  $(x^2+4x+\ldots)-5(y^2-4y+\ldots)-20=0$ Dokážeš pokračovat?

Zápatí