Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, mohli by jste mi pomoct s temito priklady ?
Vypočítejte, jaká práce je potřebná na přeměnu 1g vody teploty 100°C na nasycenou vodní páru stejné teploty při atmosférickém tlaku 1,01325.10na5 Pa. Jak se zvýší vnitřní energie vody při této skupenské změně? Měrný objem vodní páry při těchto podmínkách jsou v1=1674cm3 , vody v2= 1,04cm3.
--------------------------
Vypočítejte, při jaké teplotě se bude rozpouštět led při tlaku p=0,2MPa , je-li měrný objem ledu v1=1,09 . 10na-3 m3 , vody v2=10na-3 a měrné skupenské teplo tání ledu l=333,2 . 10na3 J.
↑ Kuba.Lofi:
Tak jsme se s kolegou ↑ marnes: dohadovali o těch tvých příkladech a usoudili jsme, že by bylo dobré , kdybys uvedl výsledky k příkladům nebo alespoň nějaké informace z hodiny, kde jste se o tom učili, možná máš nějaký vypočítaný příklad nebo třeba nástin k řešení. :-)
Pak se třeba pohneme dále společnými silami :-)
↑ Kuba.Lofi:Možná by nebylo od věci se zeptat pana učitele , či profesora. Mohu se zeptat o jaký typ školy se jedná? Děkuji za odpovědˇ.
↑ Kuba.Lofi:
Tak jsem něco našla k těm měrným objemům a práci plynu , píšu hrozně, ale snad se z toho něco přečte a třeba nás to dovede k nějakému cíli .

↑ Ivana:
Ivano, zdravím srdečně :-)
tak jsem se chystala napsat námět - a ty už máš vše potřebné zpracováno a tradičně velmi čítelně :-)
To kolegu určitě dovede k cíli.
Možná jen doplním, že jelikož máme zadánou hmotnost vody (1g) je potřeba dopočítat ze zadané hmotnosti a z měrných obejmů (v zadání) objem vodní páry a a objem vody. Rozdíl těchto objemů se bude používat pro výpočet vykonané práce.
Měrné teplo vypařování l je z tabulek, Q =m*l
----------------------------------------------------
Námět na druhé zadání (taní ledu) je uvedeno v odkazu, co jsem posílála v jiném tématu (příklad 12.59).
http://ottp.fme.vutbr.cz/skripta/termom … /Spt12.htm
Nevím, zda náš kolega ↑ Kuba.Lofi: už integruje, tak mu přepíši rovnici Clausius - Clapeyronovu:
- kopírováno odsud: http://cs.wikipedia.org/wiki/Clausiusov … va_rovnice
do zápisu po integraci: 
T - "nová teplota", při které led se roztaví za tlaku p=0,2 MPa
273 K teplota, při které led se taví za tlaku atmosferického (1,01325 * 10^5 Pa)
Musím ještě překontrolovat koeficienty, zda to nemám přehozeno, ale snad OK.
Hezký pracovní týden :-)