Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mám velkou prosbu, potřeboval bych s dcerou projít čtyři konkrétní úlohy od tohoto autora (Bělouna), strana 113/úloha 14 a 16 a strana 116/ úloha 2 a 3; bohužel jsem knihu zatím nekoupil, tohle zadání dostali poprvé, po víkendu na nákupu zapracuji; pokud bych mohl poprosit, neoskenoval by mi to někdo? děkuji mnohkrát
Zdravím,
úlohy ze str. 113/14 a 16 jsou v odkazu č. 2 a 4 úplně ne závěr (10. hodina), na str. 116 ale nejsou úlohy 2 a 3 (číslování je přes celou kapitolu) - jsou úlohy od č. 24 (ověřte, prosím, číslování)
Scanner teď mám odstavený, tak snad ještě vyfotit mobilem (ale zkuste prohledat uložiště, Bělouna určitě najdete). Nebo od spolužáků. Gratuluji k učiteli, že používá Bělouna.
↑ diver65:
to znám :-) Pravě ověřujeme, proč se má na písemku připravovat cvičení 7, ze kterého se již psalo. Tak se ještě ozvete, pokud bude třeba.
↑ diver65:
to je úloha 50 (str. 15) z odkazu "dětský bazén".
↑ diver65:
také hezké počítaní. Cvičení 7 jsme již našli.
Jelena.
Traja chlapci si v športovom obchode kúpili loptu. Zaplatili za ňu spolu 30,- Sk. Keď odišli, predavač zistil, že lopta stála len 25,- Sk a so zvyšnými peniazmi poslal za nimi pomocníka. Ten im dal 3,- Sk a 2,- Sk si ponechal „od cesty“. Takže chlapci (keďže každý dostal 1,- Sk nazad) zaplatili za loptu po 9,- Sk a pomocníkovi zostali 2,- Sk.
Spolu: 9 x 3 + 2 = 29,- Sk. Kam sa podela zvyšná koruna?
neviem to pochopit,niekto logicky mi to vysvetli,,chapem to dobre tak ze tu je problem ten ze je pouzity zly sposob postup na vyriesenie? lebo hocijako inac to spocitas tak tam ta koruna je.
↑ dany12555:
Dobrý den. Řekl bych, že
Zaplatili 25 Sk --> 25/3 = 8 a 1/3 Sk na jednoho
2 Sk pomocník --> 2/3 = 2/3 Sk na jednoho dali pomocníkovi
------------------------------------------------------------
Zaplatili 25 + 2 pomocníkovi 8 a 3/3 Sk na jednoho = 27
↑ dany12555:Zdravím
25/3 = 8 + 1/3, takže každý z nich zaplatil 8 a 1/3 koruny. Když se jim koruna vrátí, tak každý zaplatil 9 a 1/3, což po vynásobení třemi je 28. 2 koruny zbývají, a to jsou ty, které si ponechal pomocník
↑ dany12555:
co tak,,zapltili,,,30...5 dal naspet,,chlapci mu dali 2 ,,,od cesty..to je pre chlapcov 28...pomocnika,2...28/3= 9.3333
takze ,, 9.3 krat 3 = 27.9+ 2 =29.999
↑ alofokolo:
presne tak som to teraz spocital jja sam,,haha sranda,,len som potreboval popremyslat a dat to na papier

↑ alofokolo:
No já bych to zdůvodnil takto:
Tato úloha se nám vlastně rozpadne na úlohy dvě.
V první úloze:
Prodavač dostal 30,- Sk (od chlapců)
Prodavač vrátil 5,- Sk
Prodavač dostal 25,- Sk
===================
Poslíček dostal 5,- Sk
Poslíček vrátil 3,- Sk
Poslíček dostal 2,- Sk
==================
Chlapci dostali 3,- Sk
==================
Celkem tak bylo rozděleno 30,- Sk
Prodavač 25,- Sk
Poslíček 2,- Sk
Chlapci 3,- Sk
Ve druhé úloze:
Prodavač dostal 30,- Sk (od chlapců)
Prodavač vrátil 5,- Sk
Prodavač dostal 25,- Sk
=================
Poslíček dostal 5,- Sk
Poslíček vrátil 3,- Sk
Poslíček dostal 2,- Sk
=================
Chlapci zaplatili 30,- Sk
Chlapci dostali 3,- Sk
Chlapci zaplatili 27,- Sk
=================
Celkem tak bylo rozděleno 27,- Sk
Chlapci zaplatili 27,- Sk
z toho:
Prodavač dostal 25,- Sk
Poslíček dostal 2,- Sk
↑ Cheop: Ano, takto je to přehlednější.
Já jsem ve svém příspěvku napsal, že po vrácení jedné koruny každému připadá na každého 9 a 1/3 koruny, což celkem dává 28. 2 zbývají, a ty si ponechal pomocník.
Z toho prodavači zaplatili 25 korun, 2 koruny si nechal pomocník, a 3 si nechali chlapci.