Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ vonSternberk:
Z vlastnosti kombinačních čísel: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kombina%C4 … D%C3%ADslo - v základních, tuším, třetí vzorec: a až pak do faktoriálu, zdravím kolegu do "budoucna"
(ale já bych to sama přepisovala do faktoriálů, protože umím pouze jeden jediný vzorec :-)
↑ jelena:
Kdo si to má pamatovat? :)
Já umím akorát ten dříve zmíněný a ten na součet dvou členů P. trojúhelníka vedle sebe.
U takto malých hodnot je přepisování do faktoriálů asi nejefektivnější, protože u vzorců člověk často udělá chybu.
↑ halogan:
Já opravdu umím pouze jen úplně první vzorec ze základních, nic vic - u nekterých učitelů (co baziruji na znalosti všech odvozených vzorců) bych byla ztracený případ - ale při troše námahy bych odvodila.
Já totiž pocházím ze století a z území, kdy a kde se žádné tabulky nepouživaly, ani kalkulačky až do VŠ (ale zas umím použit logaritmické pravitko a счеты).
Konec OT, půjdu do deště nakoupit kočkám jidlo.
Ono většinou stačí pro použít (tedy pokud je 2b>a, jinak to nemá cenu) a pak nerozepisovat celé faktoriály, ale jen takto
. Pak se to dá pro a,c jednomístná spočítat celkem efektivně z hlavy.