Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer, rád bych poprosil o radu:
Pokud jsem to pochopil správně, vyšetřují se lokální extrémy funkce dvou proměnných pomocí Hessovy matice.
Neexistuje ale způsob, jak tyto extrémy alespoň odhadnout? Předpokládám, že z grafu, ale graf nějaké složitější funkce si stejně nedovedu představit. Spíš by mě zajímalo, jestli to není možné odhadnout na základě nějakých jednoduchých pravidel apod. Ten výpočet přes Hessián je na mě moc složitý.
Např. tento příklad
Vyšetři lokální extrémy funkce dvou proměnných: 
Děkuji za ochotu
↑ RayDoyle:
Dobrý den.
Na hledání lokálních extrémů funkcí více proměnných existuje de facto algoritmický postup.
Jeho kroky jsou následující:
1) Určím gradient dané funkce.
2) Pomocí gradientu určím stacionární body dané funkce.
3) Spočtu Hessovu matici dané funkce.
4) Do Hessovy matice dosadím stacionární body.
5) Pokud je Hessova matice v daném bodě pozitivně nebo negativně definitní, je v tom bodě lokální extrém. Pokud je indefinitní, tak v tom bodě lokální extrém není.
Složité případy nastanou akorát tehdy, když je Hessova matice v daném bodě pozitivně semidefinitní nebo negativně semidefinitní. Pak nemůžete o lokálním extrému nic říct a je třeba hlubší analýza.
Pokud ale takový případ nenastane, tak je hledání lokálních extrémů opravdu jednoduchou algoritmickou úlohou. Stačí se tedy tento postup naučit a budete v tom jako ryba ve vodě. Nic složitého bych v tom nehledal.
Stránky: 1