Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 10. 2014 22:50

Kdosi
Pozice: Student
Reputace:   

Důkaz-limita součtu=součet limit

Zdravím, chtěl bych Vás požádat o kontrolu mého důkazu. Pro všechny limita platí, že $n\to\infty$, nebutu to proto vypisovat.
Je dána $\lim{a_n}=a, \lim{b_n}=b$. Dokažte, že $\lim{(a_n+b_n)}=a+b$.
Položme $\gamma =\frac{1}{2}\varepsilon $. Platí, $|a_n-a|<\gamma$ a také, že $|b_n-b|<\gamma$.
Součtem těchto dvou rovnic dostáváme
$|a_n-a|+|b_n-b|<2\gamma$
$|a_n-a|+|b_n-b|\ge|a_n-a+b_n-b|=|a_n+b_n-(a+b)| <2\gamma=\epsilon$
Což je totožné s dokazovaným výrazem.
Jde mi hlavně od drobné chyby (pokud tam tedy nejsou i nějaké větší :) ), jde mi o to, aby to bylo prostě úplně korektní, přesné, matematické a né jen tak od oka správně, děkuji za Váš čas :)

• (téma jako vyřešené označil(a) Kdosi)

#2 20. 10. 2014 10:54 — Editoval Rumburak (20. 10. 2014 11:16)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Důkaz-limita součtu=součet limit

↑ Kdosi:

Ahoj.  Bohužel to nemáš dobře. Nastíním běžný postup.

A.  Předpokládejme, že obě limity $a,  b$  jsou konečná čísla  (a ne $+\infty ,  -\infty$). 

Jádro důkazu: 

Výrok  $\lim (a_n +b_n)= a + b$ je podle definice vlastní limity ekvivalentní s výrokrm

k libovolnému $\varepsilon > 0$  existuje (konečné) číslo $K(\varepsilon)$  takové, že pro každé přirozené číslo $n > K(\varepsilon)$ platí

(1)                            $|(a_n +b_n)- (a +b)|< \varepsilon$ .

Platnost tohoto výroku máme dokázat.

Nápověda:

Začneme tím, že přijmeme předpoklad $\varepsilon > 0$.  Pak ale také bude $\gamma =\frac{1}{2}\varepsilon > 0$, takže - opět podle definice
vlastní limity - ze vztahů $\lim{a_n}=a, \lim{b_n}=b$  vyplývá existence (konečných) čísel $K_a(\gamma) , K_b(\gamma)$
takových, že:

-   pro každé přirozené číslo $n > K_a(\gamma)$ je $|a_n - a|< \gamma$ ,

-   pro každé přirozené číslo $n > K_b(\gamma)$ je $|b_n - b|< \gamma$ .

Nyní položíme   $K(\varepsilon) = \max\{K_a(\gamma) ,  K_b(\gamma)\}$ a ukážeme, že pro každé přirozené číslo $n > K(\varepsilon)$
platí (1).

B. Pokud jste probírali nevlastní limity a operace se symboly $\pm \infty$ (tzv. nevlastními čísly), pak lze říci, že
věta o limitě součtu platí i pro případy, kdy některá z limit $a, b$  je nevlastní - mimo případ, když by šlo
o nekonečna lišící se znaménkem. Důkaz by pak pol poněkud jiný - podle jednotlivých případů.

#3 20. 10. 2014 11:14 — Editoval Kdosi (20. 10. 2014 11:19)

Kdosi
Reputace:   

↑ Rumburak:
Děkuji za reakci. Myslím, že to chápu, doma dokončím a pošlu můj postup, jen mám ještě nějaké otázky:
1) Jakto, že pro $n > K_a(\gamma)$ je $|a_n - a|< \varepsilon$. Jakto, že to můžeme říct, jaksi intuitivně mi to říká, že můžeme říct jen $|a_n - a|< \gamma$, protože $\epsilon$ je přeci menší než $\gamma$ ...podobně u $n > K_b(\gamma)$.
2) V čem přesně je tedy ta nepřesnost/chyba v mém prvním pokusu..je to tím, že neuvažuji různá $K(\gamma) , K_b(\gamma)$ ?

#4 20. 10. 2014 11:59 — Editoval Rumburak (20. 10. 2014 16:22)

Rumburak

↑ Kdosi:

Ano, chtěj jsem napsat $|a_n - a|< \gamma$$|b_n - b|< \gamma$ , ale při  kopírování z (1) jsem to opomněl opravit. 
Nyní již opraveno (pardon).

Chtělo by to poněkud vybrousit přesnost a podrobněji komentovat logiku postupu.

-  Odkud se vzalo číslo $\varepsilon$ ?

-  Píšeš $|a_n-a|<\gamma$$|b_n-b|<\gamma$ , ale nepíšeš pro která $n$  (jistě ne pro všechna : pokud by
tyto nerovnosti platily pro každé přirozené číslo při libovolném $\gamma > 0$ , pak by šlo o posloupnosti konstantní).

- Místo nerovnice

$|a_n-a|+|b_n-b|\ge|a_n-a+b_n-b|=|a_n+b_n-(a+b)| <2\gamma=\epsilon$

jsi asi chtěl napsat

$|(a_n+b_n)-(a+b)| = |(a_n-a)+(b_n-b)| \le |a_n-a|+|b_n-b| <  2\gamma=\varepsilon$ .

Ale opět nepíšeš nic o oboru její platnosti.

Principem důkazu je ukázat,  že k libovolnému $\varepsilon > 0$ existuje číslo $K(\varepsilon)$ s vlastnostmi uvedenými
v mém předchozím příspěvku. Jak  jsi takové číslo nalezl resp. jak jsi existenci takového čísla dokázal ?

#5 21. 10. 2014 22:31

Kdosi
Reputace:   

\Rumburak[/re]
Dobře, děkuji za připomínky, o to mi v podstatě jde, vybrousit přesnost :)
Takže znovu:
Je dána $\lim{a_n}=a, \lim{b_n}=b$. Dokažte $\lim{(a_n+b_n)}=a+b$.
Podle definice limity posl. musí existovat pro každé $\epsilon>0$ $n_0$, takové, že $\forall n>n_0$ platí $|(a_n+b_n)-(a+b)| <\epsilon$. Položme $\epsilon=\frac{1}{2}\gamma$.
Dále víme, že $\forall \gamma>0, \exists n_{a0}$ takové, že $\forall n_a>n_{a0}$ platí $|a_n_a-a|<\gamma$.
Analogicky $\forall \gamma>0, \exists n_{b0}$ takové, že $\forall n_b>n_{b0}$ platí $|b_n_b-b|<\gamma$.
Zvolíme-li $n_0 = \max\{n_{a0}, n_{b0}\}$ a $n>n_0$ poté lehce z  $\lim{(a_n+b_n)}=a+b$ odvodíme: $|(a_n+b_n)-(a+b)| = |(a_n-a)+(b_n-b)| \le |a_n-a|+|b_n-b| <  2\gamma=\varepsilon$.
Je to takto dobře? Nebo alespoň lepší? Není tam někde chyba třeba v tom jak se vyjadřuji? Jde mi právě o to, jak jste řekl, vybrousit přesnost.
Děkuji za Váš čas.

#6 22. 10. 2014 11:42

Rumburak

↑ Kdosi:

To už je lepší.  Ještě bych navrhl drobné úpravy - řekněme takto:

Podle definice limity posl. :
pro každé $\epsilon>0$ musí existovat  $n_0$, takové, že

(1)            $\forall n>n_0 : (a_n+b_n)-(a+b)| <\epsilon$.

Zvolme $\epsilon>0$ a hledejme k němu $n_0$ takové, aby platilo (1).

Položme $\gamma =\frac{1}{2}\epsilon$,  tedy $\gamma > 0$.

Z předpokladu $\lim{a_n}=a$ plyne, že

(a)                  $\exists n_{a0}: \forall n>n_{a0}: |a_n - a|<\gamma$ ,

Z předpokladu $\lim{b_n}=b$ plyne, že

(b)                  $\exists n_{b0}: \forall n>n_{b0}: |b_n - b|<\gamma$ .

Pro $n_0 = \max\{n_{a0}, n_{b0}\}$ tedy platí: je-li $n > n_0$ , potom

(c)  $|(a_n+b_n)-(a+b)| = |(a_n-a)+(b_n-b)| \le |a_n-a|+|b_n-b| <  2\gamma=\varepsilon$,

což jsme chtěli dokázat. (QED)

Píšeš:

lehce z  $\lim{(a_n+b_n)}=a+b$ odvodíme:

To je chyba. Výrok (c)  plyne z (a), (b).
Z výroku $\lim{(a_n+b_n)}=a+b$  nelze nic odvozovat, když není ještě dokázán. Dokázán bude
teprve nerovností  (c).

#7 22. 10. 2014 17:58

Kdosi
Reputace:   

↑ Rumburak:
Děkuji, takže krom zvýrazněného začátku a problému s (c) je to v pořádku?
K (c): chápu tedy dobře, že v podstatě jsem tedy logicky postupoval zprava doleva, abych vycházel pouze z předpokladů? tj.:
Vím, že $\varepsilon=2\gamma>|a_n-a|+|b_n-b| \ge |(a_n-a)+(b_n-b)| =|(a_n+b_n)-(a+b)|$.

#8 24. 10. 2014 10:52

Rumburak

↑ Kdosi:

Snažil jsem se upozornit na to, co (podle mého názoru) v pořádku nebylo, takže to, na co jsem neupozornil, jsem vnímal,
jako že to v pořádku je. U matematického důkazu je obecně důležité,

1)  aby  každý jeho krok byl logicky průhledný (pro toho, kdo rozumí pojmům, které se v něm vyskytují), což často
zmamená nevyhýbat se práci s detaily,

2)  aby jednotlivé kroky na sebe správně navazovaly. 

K tomu napomůže, když se autor důkazu vžije do role učitele, který důkaz přednáší svým žákům.

Zápatí