Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte. Snazim se spocitat tento priklad, ale porad mi to nevychazi. Zkousel jsem pricitani indexu (k=1, n=8, u kcek ve vyrazu pak -2), rozklad sum, vytykani sum, kombinace toho vseho... ale porad mi to nevychazi. Zkousel jsem i nachazeni kvocientu geometrickych posloupnosti (po rozkladu sum), ale vychazi mi pak 5245/81. :-(
Díky za odpověď. To, že je to dobrá myšlenka, mi dodalo kuráž k tomu, abych to počítal znovu (předtím jsem se s tím páral asi 3 hodiny, vyzkoušel jsem milion postupů a vycházelo to špatně). A hle, vyšlo to! :-)
Když už jsem (předtím) konečně přišel na správný postup, měl jsem špatně znaménko po odečtení dvojky (kterou jsem přičetl v sumě) z části výrazu. Můj postup je tedy následující:
Vytknout jednu třetinu a rozdělit sumy na dvě. V každé sumě spočítat kvocient, ten pak dosadit do vzorečku pro součet geometrické posloupnosti a výsledky obou sum nahradit předchozí výraz. :)
Stránky: 1