Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Nějak mě nenapadá, co by mohl být "úsek na hlavní ose tečné roviny". Tečnou rovinu si dokážu představit, ale co je její hlavní osa, to nevím. Jsem sám?
↑ BrozekP:
Zdravím :-)
množné číslo - useky na hlavních osach (tedy na x, y, z), které odsekává tečná rovina.

↑ jelena:
Zdravím, děkuji, už rozumím. Myslel jsem, že větné členy "tečné roviny" rozvíjí člen "hlavních osách" a přitom rozvíjely "úseků".
↑ BrozekP:
zásadní problém byl vyřešen :-) tak bychom pokročili trochu tak:
↑ marekjanu:
http://www.umat.feec.vutbr.cz/~kolara/b … averze.pdf teorie od str. 6 pdf, přiklad 1.1.13 b) na str. 9 pdf.
Funkce je zadana implicitně, přepišeme takto:
Bod na ploše může být zvolen libovolně (tedy x, y zvolíme ať to jde dobře odmocňovat :-), z dopočítáme dosazením zvolených souřadnic do zadání funkce)
Určíme definiční obor a parciální derivace, které dosadíme do vzorce tečné roviny.
Na závěr budeme hledat průsečíky roviny s osou x (za y, z dosadíme 0), osou y (nulové z, x) a osou z (nulové x, y)
A pokud se nějak zasekneme, tak se tady ozveme.
Má kolega ↑ BrozekP: nějakou doplňující poznámku? Děkuji.
--------------------
Pro kolegu BrozkaP: čeština- můj příspěvek 29 a okolnosti vzniku toho příspěvku :-)

↑ jelena:
Žádné poznámky :-)
Zdravim diskutujici, ja myslim, ze "libovolny bod" neznamena "zvol si nejaky bod a tam pocitej", ale "obecny bod". Mozna nesikovnost toho kdo to zadaval, anebo proste jenom takovo jeho hantyrka.
kaja(z_hajovny) napsal(a):
Zdravim diskutujici, ja myslim, ze "libovolny bod" neznamena "zvol si nejaky bod a tam pocitej", ale "obecny bod". Mozna nesikovnost toho kdo to zadaval, anebo proste jenom takovo jeho hantyrka.
V tomto případě (viz. okolnosti zadání, které nejmenuji) to znamená "zvol si nejaky bod..."
↑ marekjanu:
jj, takto jsem to myslel, v obecnem bode [x0,y0,z0]