Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 05. 2009 21:53

raďaa
Zelenáč
Reputace:   

Trigonometrie

Ahojte, může mi tu někdo pomoci s tímto záludným příkladem.

V pravoúhlém šestiúhelníku ABCDEF (lABl=1cm) je bod K průsečíkem přímek AB a CD. Dokažte, že lEKl= odmocnina ze 7              Díky

#2 20. 05. 2009 22:38

M@rvin
Místo: Havířov
Reputace:   
Web

Re: Trigonometrie

řekl bych že je to šestiúhelník pravidelný ne?:)

R. P. Feynman:Fyzika je jako sex, může přinést praktické výsledky, ale to není důvod, proč to děláme.

#3 20. 05. 2009 22:46

M@rvin
Reputace:   
Web

vnitřní úhly mají velikost 120°, trojúhelník ,který vznike mezi stranou BC a částmi přímek je rovnostranný, se stranami 1cm.
vznikne trojúhelník KDE, kde hledáme velikost KE, velikost úhlu KDE je 120°, |KD|=2cm, |DE|=1cm pak stačí použít kosinovou větu.

R. P. Feynman:Fyzika je jako sex, může přinést praktické výsledky, ale to není důvod, proč to děláme.

#4 20. 05. 2009 22:49

M@rvin
Reputace:   
Web

↑ Marian:
nesouhlasím s bodem (7), ten úhel není pravý, a výsledek odmocnina ze 7, je správný, viz můj výpočet

#5 20. 05. 2009 22:52

M@rvin
Reputace:   
Web

pro jistotu:
$c^2=1^2+2^2-2*1*2*cos120\nlc^2=5-4*(-0,5)\nlc=sqrt{7}$

#6 20. 05. 2009 22:53

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ M@rvin:
Už jsem to smazal. Špatně jsem se podíval na svůj obrázek - už to chtělo nový list papíru a ne druhou vrstvu čmáranic. Díky za upozornění. Samozřejmě trvám na tom, že se dá spočítat na základní škole jen pomocí Pythagorovy věty. Obecnější kosinova věta není třeba.

#7 20. 05. 2009 22:56

M@rvin
Reputace:   
Web

↑ Marian:
chápu, že když se někdo zmýlí, tak to nemusí všem ukazovat, ale smazat tento příspěvek taky podle mě není správné, protože pro dallší čtenáře ztrácejí ostatní přispěvky logiku, proto zde vše nechám, i když to už nemá smysl.

To ADMIMS: možná by nebylo od věci zamyslet se nad návrhem zákazu mazání příspěkvů, které nejsou poslední v tematu, toto právo by meli mýt právě jem Moderátoři.

#8 20. 05. 2009 22:59

M@rvin
Reputace:   
Web

↑ Marian:
ano, máš pravdu, vlastně stačilo jen dokončt tvůj předchozí výpočet, ne ho hned mazat.

#9 20. 05. 2009 23:02

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ M@rvin:
Nevidím dôvody pre zákaz mazania. A reakcia Mariana mi príde celkom rozumná. Ja tiež po upozornení radšej príspevok zmažem. Nie každý môže dočítať vlákno do konca a zoberie si to (zlé) čo potrebuje.

Niekedy to samozrejme robím preto, že by som sa od hanby prepadol ;-)

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#10 20. 05. 2009 23:35

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

Myšlenka o (ne)mazání vlastních příspěvků bylo přesunuto do vlastního tématu.

2+2=4

#11 20. 05. 2009 23:42

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Všechny vás chápu. Mazat nebylo zcela nutné; dalo se opravit ve smyslu doplnění. Na druhou stranu, po takové opravě by nebylo možné zcela precizně sledovat logiku navazujících příspěvků. Proti tomuto argumentu však hraje zásadní roli fakt, že právě z následujících příspěvků je jasné, že byla (nebo mohla být) sjednána náprava.

Zápatí