Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 05. 2009 14:13

misak
Zelenáč
Reputace:   

Fourierova řada v komplexním tvaru

Mám transformovat F(t) = e^-t do Fourierovy řady v komplexním tvaru, přičemž T = 2 a w = pi.

počítám-li cn:
$c_n = \frac{1}{T}\int_{a}^{a+T}{f(t)e^{-jnwt}dt} =\frac{1}{2} \int_{0}^{2}e^{-t(1+j\pi n)}dt = \frac{1-e^{-2}}{2(1+jk\pi)}$

Byl by prosím někdo tak hodný a objasnil mi, kam se ztratilo ve výsledku v čitateli e^(-2jnpi) ? Takhle je to ve skriptech, ale není to nijak vysvětleno.

#2 31. 05. 2009 17:03 — Editoval jelena (31. 05. 2009 19:04)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Fourierova řada v komplexním tvaru

↑ misak:

Zdravím, nemám zrovna čas si to promyšlet, ani hledat, tak jen sdělím, že Bartsch povídá, že:

$e^{-2jn\pi}=1$

určitě to bude nejaký základní poznatek, který si mám vědet a pamatovat (простите, мой учитель моделирования процессов), pokud se mi to během úklidu rozleží, tak oznámím. Nebo někdo z kolegů, děkuji.

Editace 1: při luxování: asi to souvisí s přepisem do kompexního tvarua sice (sin(kpi)=0) může být?

Editace 2: po dokončeném úklidu:

tak jsem se podívala do Bartsche pořádně a v kapitole "komplexní čísla v exponenciálním tvaru má zvláštní hodnoty činitele $e^{\mathrm i\phi}$

$e^{2k\pi\mathrm i}=1$

$e^{(2k+1)\pi\mathrm i}=-1$

$e^{\frac{\pi}{2}\mathrm i}=\mathrm i$  atd. 

toto si nevybavit, no to už je dost, opravdu - omluva i vyučujícícm z elektrotechniky :-)

#3 31. 05. 2009 17:26

misak
Zelenáč
Reputace:   

Aha. Tak to by mě tedy opravdu nenapadlo :-D Taky to do tech skript mohli napsat.

Moc díky.

#4 01. 06. 2009 12:07

misak
Zelenáč
Reputace:   

Tak abych nezakládal nové vlákno se stejným tématem. Mám problém s výpočtem jednoho příkladu. Mám rozvinout ve Fourierovu řadu v komplexním tvaru funkci f(t) = t, t z (0, 2pi>, určit vztah mezi reálnými a komplexními koeficienty a napsat i reálný tvar.

Takže postupuji takto:
Funkci periodicky prodloužím, určím T = 2pi a w = 1
pro výpočet cn použiju vztah
$c_n = \frac{1}{T}\int_{a}^{a+T}{f(t)e^{-jnwt}dt}$
což mi při dosažení a zintegrování dává
$c_n = \frac{1}{2\pi}\int_{0}^{2\pi}{te^{-jnt}dt} = ... = \frac{-e^{-jn2\pi}(jn2\pi+1)-1}{j^2n^22\pi} = \frac{jn2\pi+2}{n^22\pi}$
Takže fourierova řada v komplexním tvaru by měla vypadat takto:
$f(t)\sim\sum_{n=-\infty}^{\infty}{\frac{jn2\pi+2}{n^22\pi}e^{-jnt}}$
Pro určení vztahů mezi reálnými a komplexními členy bych používal vztahy
$\frac{a_0}{2} = c_0$
$a_n=c_n+c_{-n}$
$b_n=j(c_n-c_{-n})$

Jenže a0/2 vypočítat nemůžu, protože bych při dosazení za n=0 dělil nulou. Mám někde chybu nebo se to dělá jinak nebo tenhle příklad nejde převést do reálného tvaru (asi blbost)?

#5 01. 06. 2009 22:55 — Editoval jelena (01. 06. 2009 23:46)

jelena
Jelena

↑ misak:

Doufám, že jsem tomu rozuměla spravně: f(t)=t, v tomto případě c_0 se vypočte dle vztahu:

$c_0 = \frac{1}{T}\int_{a}^{a+T}{f(t)dt}= \frac{1}{2\pi}\int_{0}^{2\pi}{tdt}$, může být?

vztah 1.8.

Výpočet integrálu, jak uvádiš, mi vychází trochu jinak, ale raděj to ještě překontroluji.

Zdravím.

#6 02. 06. 2009 16:24

misak
Zelenáč
Reputace:   

Porozuměla jste tomu dobře. Tento vztah znám. Ale měli jsme ve skriptech ještě ten výše zmíněný, pro vztahy mezi komplexními a reálnými členy, ale u toho bych musel dělit nulou, což mě zarazilo. Dobrá, použiji tedy tento vztah.

Integrál jsem po sobě ještě jednou zkontroloval a vyšel mi opravdu trochu jinak.
Takže jestliže po opravě vyšel integrál
$\frac{\pi j n+1}{\pi n^2}$
pak Fourierova řada v komplexním tvaru bude
$f(t)\sim\sum_{n=-\infty}^{\infty}{\frac{jn\pi+1}{n^2\pi}e^{-jnt}}$
člen a0 vypočítam ze vzorce, který jste uvedla:
$a_0=\frac{1}{2\pi}\int_{0}^{2\pi}{t dt} =...= \pi$
a zbylé dva reální členy podle mých výše uvedených vztahů:
$a_n = c_n+c_{-n} = \frac{\pi jn+1}{\pi n^2}+\frac{1-\pi jn}{\pi n^2} = \frac{2}{\pi n^2}$
$b_n = j(c_n-c_{-n}) =j( \frac{\pi jn+1}{\pi n^2}-\frac{1-\pi jn}{\pi n^2}) = j\frac{2\pi jnj}{\pi n^2}=j\frac{2j}{n}=-\frac{2}{n}$

No a když z tohohle vytvořím Fourierovu řadu v reálném tvaru, měla by vypadat následovně:
$f(t) = \frac{\pi}{2}+\sum_{n=1}^{\infty}(\frac{2}{\pi n^2}cos(nt)-\frac{2}{n}sin(nt))$

Myslíte, že můžu s tímhle výsledkem jít zítra před tabuli?

#7 03. 06. 2009 00:33

jelena
Jelena

↑ misak:

Můj výsledek výpočtu integrálu je pořád jiný - a, bohužel, nejsem schopná najit chybu (pokud tam nějaká je, tak, prosím někoho z kolegu, ať to nějak uzavře, děkuji)   

Zde je pouze integrál bez koeficientu 1/2pi:

$\int{te^{-jnt}dt} =t\cdot\frac{e^{-jnt}}{-jn}-\left(\frac{1}{-jn} \int{e^{-jnt}dt}\right)=-\frac{te^{-jnt}}{jn}-\frac{ e^{-jnt}}{j^2n^2}=-\frac{te^{-jnt}}{jn}+\frac{ e^{-jnt}}{n^2}$

Dosazení mezí:

$-\frac{2\pi e^{-jn2\pi}}{jn}+\frac{ e^{-jn2\pi}}{n^2}-\left(0+\frac{1}{n^2}\right)=-\frac{2\pi}{jn}+\frac{1}{n^2}-\frac{1}{n^2}=-\frac{2\pi}{jn}=\frac{2\pi j}{n}$

A výsledek (po násobeni $\frac{1}{2\pi}$) je  $\frac{j}{n}$

Za případné nesmysly se omlouvám.

#8 05. 06. 2009 17:23

misak
Zelenáč
Reputace:   

Ano máte pravdu. Opravdu jsem tam někde, bohužel mi ještě nedošlo kde, dělal chybu já. Použije-li se Váš výsledek integrálu, vychází to už evidentně dobře, protože v reálném tvaru tam zůstane jen kosinus, což je u sudé funkce logické.
Moc díky za pomoc.

Zápatí