Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 06. 2009 05:46

genius
Příspěvky: 49
Reputace:   
 

JÁRAYova veta o nespojitosti funkcie (ex) .

Funkcia (ex)  nie je ani v jednom bode svojej definície spojitá a preto nemôže byť ani derivovateľná. (I keď na školách celého sveta sa učí práve opak tejto vety.

K pochopeniu uvedenej JÁRAYovej vety, je potrebné uviesť JÁRAYovu definíciu spojitosti funkcie.
JÁRAYova definícia spojitosti funkcie znie nasledovne:
„Každá funkcia je spojitá iba vtedy, keď v každom bode jej definície zachováva svoju jedinú - konštantnú priestorovú dimenziu.“

Teraz uveďme niektoré body funkcie :  e0, e1, e2, e3,..... en, en+1....... Z pohľadu súčasnej matematiky všetko je v poriadku, veď stačí ku každej hodnote nezávislej premennej (x), priradiť exponenciálnu hodnotu ex  ako hodnotu závislej premennej (y) a dostaneme plynulý, teda spojitý graf funkcie ex.

Problém nastane iba vtedy, keď sa niekto opýta, či nónius na ose (x)  je udaný v centimetroch či v palcoch, cóloch. Ak by na ose (x) neboli uvedené žiadne číselné hodnoty, tak by sme graf funkcie (ex) nemohli nakresliť.

Všeobecne povedané, aby sme funkciu (ex)  mohli dostať do reálneho časopriestoru, musíme najprv určiť materiálnu hodnotu čísla (e).
Dohodnime sa na tom že číslo (e) predstavuje (e.cm), čiže (2,7182818...cm) ! Na až teraz uveďme reálne zmaterializované hodnoty exponenciálne hodnoty čísla (e). Prvým číslom funkcie ex, je číslo (e.cm)0 = 1. Pre zjednodušenie tohto pojednania, nebudem sa zaoberať zmyslom tejto hodnoty funkcie (ex). Druhým číslom funkcie (ex), je číslo (e.cm)1. Ide o lineárny, jednorozmerný bod funkcie (ex). Tretím číslom funkcie ex, je číslo (e.cm)2. Ide o kvadratický, dvojrozmerný bod funkcie (ex). Po tom bode by nasledoval kubický, trojrozmerný bod funkcie (ex)   a tak podobne.

Takže na záver musím konštatovať, že funkcia (ex) ani v jednom bode jej definície nie je v reálnom časopriestore spojitá, pretože nezachováva si jedinú – konštantnú priestorovú dimenziu a preto nemôže byť v zmysle JÁRAYovej definície spojitosti funkcii, ani derivovateľná. Odvolávajúc sa na uvedenú skutočnosť, všetci študenti matematiky by mali dostať jednotku z matematiky a ich učitelia päťku.

Platnosť spojitosti funkcie (ex) môže byť potvrdená iba v numerológii, v pomätených hlavách matematikov, nie však v reálnom materiálnom časopriestore.
Amen.

Offline

 

#2 04. 06. 2009 01:10

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Příspěvky: 4246
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 
 

Re: JÁRAYova veta o nespojitosti funkcie (ex) .

Téma přesunuto do ostatního, se seriózní vysokoškolskou matematikou nemá moc společného, ikdyž je určitě zajímavé upozornit na to, že existuje definice spojitosti, podle které není spojitá ani jinak hladká funkce e^x.


BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson