Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 01. 2017 20:18

Patz19
Zelenáč
Příspěvky: 1
Škola: Ing.
Pozice: Průmyslová
Reputace:   
 

Pomoc/doporučení/studijní materiál

Dobrý den,

na fóru jsem se registroval teprve před chvílí a to z důvodu, že mám poměrně sofistikovaný dotaz (mě se toto nepodařilo rozlousknout - na druhou stranu jsem se možná zase tak moc nesnažil?) na knihu, resp. studijní zdroj (ať už by se jednalo o online kurzy, .pdf soubor, aplikaci, skripta ze školy atp.). Mám takový zajímavý "problém". Vyjádřil bych se k tomu asi takto, matematiku docela chápu, umím - vždy mi "šla", ale nejsem schopen se vyjadřovat (ne z důvodu studu). Řekněme v práci, ale i ve volném čase jsem schopen využívat ať už na papíře nebo na pc (matlab, wolfram mathematica atp.), ale když se mě někdo zeptá, co vlastně dělám, tak nejsem schopen odpovědět. Představte si, že někdo Vám řekne o problému, ten se zakládá na naměřených datech - data "vezmu", "vložím", "proložím", "aproximuji" atp. prostě zpracuji, dle svého nejlepšího vědomí, svědomí a řekněme "odevzdám". Všechno funguje jak má, člověk navrhuje predikční modely, které fungují na 99%... Ono se to blbě popisuje, odčítání, dělení je ok, ale já např. něco "navrhnul" a snažil jsem se to někomu vysvětlit - teď už vím, že to bylo na základě kombinatoriky - doteď nevím, jestli to variace, permutace (promiňte - toto kopíruji z wikipedie z pod kombinatoriky) a ten celkový error je v tom, že ač to funguje, ač to ostatní vidí, tak bez toho "mezijazyka" jak se to jmenuje - jak se nazývají ty jednotlivé kroky atd., to nedokáží pochopit. Např. na VŠ stačilo pár minut před zápočtovkou (a byl jsem třeba jediný, kdo napsal), ale ze zkoušek mě vyhazovali bo jsem z té ústní - definice atp. měl vždy nulu a říkám, že to pro mě byly muka. I takto, doučuji někdy studenty a oni se zeptají umíte "toto" a já prostě automaticky říkám ano, přitom vůbec nevím, co mají na mysli, stačí se podívat do sešitu/skript/učebnice a ok, vím co to je.... Přiznávám se, že doteď nevím, co je čitatel a co jmenovatel.... A teď ten dotaz jako takový - existuje nějaká příručka (fakt max řekněme 500 str.), kde je jakoby "celá" nebo podstatná část "užitné" (a prosím nebazírujte na slovech, já vím, že se to takto nedá jednoznačně...) matematiky, řekneme i s reálnými příklady (tzv. ze života). Já nevím, přesně co by to mělo být, prostě vždy najdu buď čistě matematickou věc, nebo striktně fyzikální/chemickou. Potřeboval bych asi něco jako přehled fyziky, ale s vysvětlenou (resp. pojmenovanou matematikou?). Já nevím, jakým způsobem mi funguje mozek, ale prostě jsem si schopen číst o něčem a zapamatuji si ty rovnice/tvary, to řekněme použití, ale ty věci dookola vyfiltruji jako "kecy". Předem děkuji za jakékoliv tipy.

Offline

 

#2 08. 01. 2017 13:26

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Pomoc/doporučení/studijní materiál

Zdravím,

mně naprosto vyhovuje "Přehled užité matematiky" od Rektoryse, rozsah 500 stran sice značně přesahuje, ale je v tom část kapitol, co stačí snad jen prolistovat a vědět, že tam jsou. Jinak má to dobrý sloh, pro mne, jako naprostého nematematika, je to sloh přehledný, srozumitelný a i snadno reprodukovatelný, pokud je potřeba např. pro doučování nebo jiné podobné účely.

Čitatel a jmenovatel, pravda, v kapitole "Racionální čísla" nějak opomenul upřesnit, ale i zde na fóru je vidět, že se občas přehazuje v pojmenování i u těch zkušenějších.

Jinak není nutné se pokoušet vysvětli své "odborné" kroky (při plnění nějakého pracovního úkolu) kolegovi-odborníkovi v jiném oboru. V případě vzájemné spolupráce je třeba umět vybrat to podstatné a ve formě, která pro kolegu bude srozumitelným vstupem, pokud od něho očekávám zpětnou odezvu. Snaha reagovat podrobně na každý dotaz "co tomu bylo" obvykle není nejlepší způsob, jak se odborně předvést, raději stručně konstatování, že teď už to funguje, jak má (popř. doporučení, co podnikat, aby tomu tak bylo i nadále):-)

Offline

 

#3 18. 04. 2017 19:10

Pavel_J
Příspěvky: 35
Škola: VUT Brno
Reputace:   
 

Re: Pomoc/doporučení/studijní materiál

↑ Patz19:
Zdravím Vás též. Mám toto doporučení:

1) Čtěte pozorněji učebnice i odborné články. Věnujte pozornost zejména těm "Kecům". V učebnicích jich bude více, v článcích méně - ale vždy mají nezastupitelnou úlohu popsat průběh uvažování autora. K tomu se používají ona slovíčka a fráze jako např. "mějme", "nechť", "uvažme, že", "z toho plyne", "po drobných úpravách dostaneme", ... Vedle toho se hojně používá číslování rovnic a vztahů. Rozlišují se pomocná tvrzení (pomocné věty tzv. lemma), které jsou užitečná zejména pro důkaz ostatnich tvrzení.

2) Pokuste se nějaké zajímavé téma (zejména to, kde se Vám dosud nechtělo zabývat nějakými důkazy) logicky a úplně popsat sám (písemně, s použitím vypozorovaných obratů)  tak, aby čtenář (Vy sám, po čase) pochopil jak uvažujete.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson