Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím, nevíte si někdo rady s tímto příkladem? Je potřeba stanovit minimální řád a nalézt všechny kořeny (i jejich násobnost).
Moc děkuji!
obrázek příkladu: 
Zdravím,
měli byste mít obdobnou teorii Odkaz nebo Odkaz ohledně tvarů řešení dif. rovnic v závislosti na typu kořenů charakteristické rovnice. Teď máš před sebou úlohu obrácenou - ze zápisu řešení odvodit možné kořeny charakteristické rovnice a sestavit zpět příslušný polynom (charakteristickou rovnici). Zkoušela jsi postupovat takovým způsobem a co se podařilo vyčíst z nabízeného řešení? Děkuji.
↑ olivka97:
omlouvám, dříve mi nevyšlo. Výsledek
plyne z
a
(v označení z odkazu 2)? Potom si ale všimni, že v závěrečné části zápisu se vyskytuje
(po otevření závorek). 5. mocnina nad n se musí projevit v násobnosti kořene (a tedy i stupně polynomu a řádu rovnice), (-37) se musí projevit v kořenech. "Vyšší" vliv na řád už jsem nenašla. Jak jsi použila tuto závěrečnou část z řešení? Děkuji.
A kolikátého řádu si myslíte, že to bude?
tento člen v rozkladu polynomu "přispívá" 6. řádem. Krát 12. řád, který máš z komplexních kořenů ↑ příspěvek 5:, tedy výsledně nám vyšel minimální řád "18". Uvidíme, zda někdo z kolegů přispěje spravedlivou kritikou.
↑ olivka97: jen ještě, prosím, překontroluje komplexní kořeny - vychází mí 
I když stále nevíme, co jste myslela tím rozkladem polynomu u "-37"
charakteristická rovnice je polynom a pro nalezení kořenů polynomů potřebujeme zapsat polynom v rozkladu na součin kořenových činitelů (tak něco takového jsem myslela "tento člen v rozkladu polynomu "přispívá" 6. řádem" - že se v rozkladu polynomu na součin kořenových činitelů se objeví
). Všechno v pořádku? Děkuji.
↑ olivka97: také děkuji, označím za vyřešené.
Stránky: 1