Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, počítam DÚ z matematiky a neviem vyriešiť jeden príklad (úprava goniometrického výrazu podľa vzorcoc atď...)
ten príklad je takýto:
(sin2x - 2sin^2x)/(2cos^2x -sin2x)
Ako to mám upraviť? ukážem ešte ako som to počítal ja, budem rád ak mi niekto napíše kde som urobil chybu.
postupoval som následovne: (2cosxsinx - 2sin^2x)/(2cos^2x - 2cosxsinx) = (2cosxsinx - 2(1-cos^2x))/(2cosx(cosx - sinx)) ... ďalej som už nedostal
↑ matejmik:
Dobrý den.
Řekl bych, že nejde o "chybu", jen jste přehlédl vhodnou úpravu:
Edit: Ještě dodám:
Výrazy v LT ohraničte znakem $.
Zápis $\cos^3 x$ se zobrazí jako 

↑ matejmik:
Zlomok sa zapisuje ako \frac{1}{2}, po pridaní znakov dolára z oboch strán sa to zmení na
.
Aby si to všetko nemusel písať ručne, vpravo je LaTeXový editor, kde sa dajú tieto zápisové konštrukcie pomerne rýchlo zostrojiť a vďaka náhľadu výrazu po editorom aj priebežne kontrolovať. Pokiaľ sa ti editor nezobrazuje, klikni na tlačítko "Zobraz LaTeXový editor" dole pod poľom, do ktorého píšeš správu.
Tiež odporúčam túto tému: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=224
↑ Ferdish:
:-)
Ak sú za \frac dva znaky, netreba ich dávať do zložených zátvoriek
$\frac 12$ .... 

↑ misaH:
Viem, ale som zástanca toho, že pre začiatočníka je lepšie, keď mu človek najprv ukáže full proper syntax a až potom nejaké tie vychytávky a finty na zjednodušenie. Ináč by ho to mohlo zmiasť :)
$cos^2 x + (sinx - sin2x)/3$
$\cos^2x+\frac{(\sin x-\sin 2x)}{3}$
↑ Ferdish:
:-) to hej, ale to píšem Tebe. Mala som pocit, že je Ti to neznáme...