Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
mám dotaz ohledně postupu s jedním příkladem.
Zadání: V Mongeově promítání zobrazte pravidelný hranol výšky v = 4,5 cm s podstavou o středu S[0;3:?] v rovině (-7;5,5;7). Jedna boční hrana hranolu leží na přímce m procházející bodem M[0;6,5;2].
Zakreslil jsem rovinu, dané body a donalezl souřadnici bodu
. Dál nevím. Poradíte mi, prosím? Nejlepší by to bylo i s nákresem, kdyby to třeba už někdo někdy řešil.
Předem děkuji. Martin
↑ Algebreaker:
Zdravím.
Kolmice vedená bodem M na rovinu podstavy ji protíná v jednom z vrcholů podstavy. Znáte rovinu podstavy, střed podstavy a vrchol podstavy ---> můžete sestrojit průměty podstavy, k tomu je ovšem nutno vědět, o jaký pravidelný hranol se jedná - v zadání to uvedeno není.
Pokud jde o nákres - ten dělejte sám a dávejte sem.

No a jaká je rovina podstavy? Ta je tvořena body A a M? Doplňuji, že de jedna o šestiboký hranol.↑ Jj:
↑ Algebreaker:
V zadání je uvedeno, ve které rovině je podstava. Netuším, který bod jste nazval 'A'.

Aha, samozřejmě jsem myslel bod S. To že v rovině mi uniklo. Děkuji. Teď už je to banální. ↑ Jj: