Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 01. 2018 17:25 — Editoval Zvedavec 4 (18. 01. 2018 15:14)

Zvedavec 4
Příspěvky: 237
Reputace:   -1 
 

WIKI bez Chyby !!!!

Reseni minuleho nametu; Wiki to ma dobre:

Pokud se tech dvou vzorecku a jejich zdanliveho nesouladu tyce, nasel jsem si je i s jejich odvozenima na jine webove strance, takze ted vim, ze jsou na te wiki dane spravne (myslel jsem si, ze se jim tam mohla vloudit chyba, a ze si toho treba nevsimli; neznamena to, ze bych wiki neveril zrovna tak jako neznamena, ze bych neveril Aldebaranu, ze gama se nemocni, ale clovek si veci musi uvedomit sam (alespon intuitivne) aby je skutecene vedel).

I kdyz o tomhle "propadlisti intuice" o tom, jak STR pracuje, davno vim, je totiz zasifrovane v (zrcadlove)protichudnem vyznamu slov jez se pouzivaji k popisu tech dvou "jevu" (nebo snad jejich konceptu), nicmene mne obcas, kvuli tomu, ze pocetni vzorce nejsou vetsinou moc intuitivni, zaskoci.

A tedy, me hodinky na stanici mi ukazuji 10 vterin zatimco hodinky cestujicimu v mezihvezdnem vlaku, mu kvuli dilataci, ukazuji pouze 5 vterin. A tedy t>T.

Jenze je to cestujici ve vlaku, jenz vidi svuj vagon dlouhy 100m, zatimco jsem to ja ve stanici, kdo kvuli kontrakci, co se deje primo pred myma ocima, a to primo umerne s jeho rychlosti, ten vagon vidim jenom coby 50m dlouhy!! A tedy x<X.

Neni to tedy tak primocare, jak by se mohlo na prvni pohled zdat a sice jelikoz se delka vlaku/rakety zkrati a chod casu zpomali, pak tedy jestlize x<X, by se predpokladalo, ze obdobne by melo i t<T.

Je to mysl lamajici hlavolam, ktery se muze prekonat jenom uvahou o tom, ze je to vlastne vzrustajici rychlost pohybu prostorem jez zpusobuje to, ze se mezery mezi tiky hodinek prodluzuji, protoze se zpomali jejich (tech hodinek) pohyb cistym casem, a coby vysledek chod jejich casu se zpomali.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson