Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 01. 2018 12:54

adelakom
Zelenáč
Škola: gymnázium
Pozice: student
Reputace:   

Dělení se zbytkem x dělení na desetinná míta

Dobrý den, probíráme učivo desetinných čísel.Může mi někdo vysvětlit, kdy dělit na desetinná čísla a kdy použít dělení se zbytkem?  Může vůbec dělení desetinného čísla mít výsledek se zbytkem? Mám v tom nějaký zmateka potřebovala bych to vysvětlit. Když je zadání vyděl na dvě desetinná místa, může tam být zbytek? Já jsem pochopila, že se dělí na zbytek pouze celá čísla, jenže ted jsme měli příklad, kde bylo dělení desetinného čísla a taky vyšel zbytek. Kdy tam ten zbytek uvádět a kdy ne? Jen když je to v zadání? Mám v tom guláš a učitelka mi to nevysvětlí :-/. Pokud by mi to někdo vysvětlit, moc by mi pomohl. Děkuju.

#2 16. 01. 2018 19:12

dominiksep
Reputace:   

Re: Dělení se zbytkem x dělení na desetinná míta

Nejsem si jistý, jak to po vás učitelka chce (on si to taky kdejaký učitel vysvětluje podle svého), ale v zadáních bývají 3 způsoby zápisu desetinných čisel:

a) na celé číslo + zbytek, např.:
$\frac{10}{3}=3+\frac{1}{3}$
nebo třeba
$\frac{10}{2.4}=4+\frac{2}{5}$

b) na n desetinných míst. Jestli třeba na tři desetinná místa, tak si předem vypočteš 4 desetinná místa a na tři to zaokrouhlíš, např.
$10:3=3.333$
ale
$10:6=1.667$ kvůli zaokrouhlování

c) na n platných cifer za desetinnou čárkou - prostě ignoruješ všechny nuly za čárkou, dokud nenarazíš na první nenulové čislo, a pak podobně jako v b) vypočteš dalších n+1 desetinných míst, tedy na 3 platné cifry např.
$12:11=1.0909$
první nulu jsi ignorovala, pak sis napočítala další 4 místa (v tomto případě tedy celkem 5 míst) a zaokrouhlila jsi.

#3 16. 01. 2018 22:40

adelakom
Zelenáč
Škola: gymnázium
Pozice: student
Reputace:   

↑ dominiksep: Moc děkuju :-) trochu mi to rozšířilo obzor.  Nejsem si moc jistá, jak dlouho počítat za desetinnou čárkou, na kolik desetinných míst. Asi to bude vždycky v zadání a dokud nezbyde nula, tak budu počítat. Nevím, jestli bych třeba přišla na to 10: 6, že se to tam mění. Asi nemám dost odpočítáno, abych tomu úplně rozumněla no. Ale moc děkuju.

#4 16. 01. 2018 22:45

misaH

↑ adelakom:

Čo sa "tam" pri 10:6 mení?

Keď delíš 10:6 tak nikdy ku zvyšku 0 neprídeš a tak sa musíš rozhodnúť, po koľkých desatinných miestach delenie ukončíš (zostane zvyšok), prípadne ako zaomrúhliš.

Určite si ešte všetko v škole vysvetlíte.

Zápatí