Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Řeším konstrukce hyperboly. Projela jsem asi tak dvacet příkladů, celkem bez problému. Zbyly mi tři, se kterými nevím, co si počít. Problém je v tom, že si pořád nějak neuvědomuji, jak přesně využít jednoho z parametrů a podobné příklady se mi dohledat nedaří.
1) Znám ohnisko, excentricitu, tečnu a bod hyperboly.
Vím, že střed hyperboly leží na kružnici se středem v zadaném ohnisku, o poloměru e. Pro kružnici, na niž je druhé ohnisko, by byl poloměr dvojnásobný. Vím, že díky ohnisku a tečně mohu dohledat bod ležící na vrcholové kružnici. Ale jak mam využit znalosti toho bodu hyperboly? Vím, jaké má vlastnosti z definice hyperboly, ale jak toho využít?
2) Znám ohnisko, excentricitu, tečnu a bod dotyku na dané tečně
Podobný problém problém - nevím, jak využít znalosti bodu dotyku.
3) Znám ohnisko, dvě tečny a jeden bod dotyku na jedné z tečen.
Opět nevím, jak využít bodu dotyku.
Prosím, mohli byste mi říct, jak při konstrukcích využívat znalosti bodu hyperboly a bodu dotyku?
Děkuji moc.
↑ numeriprimi:
Zdravím. K příkladu 3):
Množinou bodů souměrně sdružených s ohniskem podle tečen hyperboly je její řídící kružnice se středem v druhém ohnisku a poloměrem = 2a.
Máme možnost sestrojit dva takto sdružené body, takže jejich osa prochází druhým ohniskem. Tečna půlí vnitřní úhel průvodičů v bodě dotyku ---> jiná přímka procházející druhým ohniskem ---> druhé ohnisko v průsečíku.