Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 07. 2009 13:03

Ginco
Místo: Aš
Reputace:   

stejnoměrná konvergence řady přes zbytky

ahoj všem...

Mám řadu   $\sum_{n=0}^{\infty}x^n$ M=(-1,1)

Mám určit stejnoměrnou konvergenci a rozhodl jsem se, že to budu dělat přes zbytky

zbytek je definován jako : $r_n(x)=s(x)-s_n(x)$

bohužel znám jen $s(x)=\frac{1}{1-x}$ a neznám částečný součet...

ale našel jsem si ve skriptech, že $r_n(x)= x^n+x^{n+1}+...$, což se dá zapsat jako $\frac{x^n}{1-x}$

a ted řeším podmínku stejnoměrné konvergence

:$|r_n(x)|<\eps$

takže
$|\frac{x^n}{1-x}|<\eps$
$|{x^n}|<\eps.|{1-x}|$

můžu to dál zdůvodnit tak, že tato podmínka má být splněna pro všechna x z množiny M, ovšem když půjdu k jedné zleva, tak zjistím, že tato podmínka není nikdy splněna.., to znamená, že daná řada není stejnoměrně konvergentní na M

je má úvaha správná ?

#2 06. 07. 2009 11:28

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: stejnoměrná konvergence řady přes zbytky

↑ Ginco:
Já bych sopuhlasil, ale chtělo by to více přesněji.

Na druhou stranu, nutná podmínka ke stejnoměrné konvergenci funkční řady je stejnoměrná konvergence sčítance řady k nule (na množině M), tj. je nutné, aby pro všechna "x" z množiny M platilo stejnoměrně
$ x_n\longrightarrow 0, $
což jistě není pravda. Totiž posloupnost $\{ x^n\}_{n=0}^{\infty}$ na $M=(-1,1)$ nekonverguje stejnoměrně, ale pouze lokálně stejnoměrně.

Dále, pokud se omzíš na množinu $M':=(0,1)$, můžeš studovat také stejnoměrnou konvergenci tvé řady tak, že použiješ podmínku se supremem:
$ \sup_{x\in M'}\quad s_n(x)=\sup_{x\in M'}\quad\frac{x^n}{1-x}\ge\sup_{x\in M'}x^n=1. $
Tj. neplatí $\sup\quad s_n(x)=0$, což dokazuje, že daná řada nekonverguje stejnoměrně k součtové funkci na $M'\subset M$.

#3 06. 07. 2009 11:43

Ginco
Reputace:   

↑ Marian:

děkuji za ti...

dotaz.. konvergovala by tedy stejnoměrně tvá "upravená" řada, kdyby byla množina M = (0,1-r), kde r náleží (0,1)? já myslím, že ano( nutná podmínka konvergence řady je splněna), dokonce bych si dovolil tipnout, že bych našel konvergentní majorantu $\frac{r^n}{1-x}$... ale to je jen drobnost

také bych se prosím chtěl zeptat, jak zjistím poslopunost částečnách součtů geometrické řady...

#4 06. 07. 2009 12:05 — Editoval Marian (06. 07. 2009 12:12)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ Ginco:
Pokud bude $x\in (-h,h)$, kde $h\in (0,1)$ je fixní, pak bude řada konvergovat zcela jistě i stejnoměrně na množině $(-h,h)$. Slovo fixní jsem přidal záměrně. Lze pak zvolit jistě takové číslo $0<r<1$ takové, že platí $0<h<r<1$. Majorantou by pak byla samotná geometrická řada s kvocientem $r$, $0<r<1$.

Pomocí podmínky se supremem to plyne také snadno. Lze psát (na množine (0,h), 0<h<1, h je fix.)
$ 0\le\sup_{x\in (0,h)}\quad\frac{x^n}{1-x}\le\sup_{x\in (0,h)}\frac{1}{1-h}\cdot\sup_{x\in (0,h)}\quad x^n\le\frac{h^n}{1-h}.  $
Ale pro dostatečně velké hodnoty parametru "n" je výraz vpravo neomezeně blízko nule (využívám toho, že "h" je fixní kladné a ostře menší než 1), nebo přesněji, číselná posloupnost (číselná proto, že "h" je fixní) $\{\frac{h^n}{1-h}\}_{n=0}^{\infty}$ je nulová posloupnost (tj. má limitu rovnou nule - viz čitatel a předpoklady o čísle "h"). Odtud konečně
$ 0\le\sup_{x\in (0,h)}\quad\frac{x^n}{1-x}\le 0\qquad\Leftrightarrow\quad\sup_{x\in (0,h)}\quad\frac{x^n}{1-x} =0. $
Odtud stejnoměrná konvergence na množině (0,h), 0<h<1.

Co se týče parciálního součtu geometrické řady, dosti mě udivuje, že toto nepatří do databáze tvých znalostí. Vysvětlíme si strukturu situace takto ... Označme
$ s_n(x):=1+x+x^2+\cdots +x^n=\sum_{k=0}^{n}x^k,\qquad n\in\mathbb{N}\cup\{ 0\},\quad x\in\mathbb{R}. $
Pro $x=1$ je situace snadná, totiž $s_n(1)=n+1$. Předpokládejme nyní, že je $x\neq 1$. Pak je

Poslední řádek plyne mj. z toho, že $x\neq 1$.

Edit.: Pro zjištění parciálních součtů nekonečných řad lze s úspěchem použít zajímavý on- line nástroj www.wolframalpha.com. Stačí zvolit sekci matematika. Podívej se třeba na odkaz http://www18.wolframalpha.com/input/?i= … k%3D0+to+n. Je tam přesně to, co potřebuješ. Pak můžeš začít dokazovat třeba indukcí danou formuli. Modifikací zápisu v řádku nahoru zjistíš snadno i parciální součty komplikovanějších nekonečných řad.

#5 06. 07. 2009 20:37

Ginco
Reputace:   

↑ Marian:

Jo ty znalosti....přes prazdniny mam jedniný plán a to matematiku a fyziku, takže snad to bude lepší...

Jinak jsi mi moc pomohl...díky

Zápatí