Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj všem...
Mám řadu
M=(-1,1)
Mám určit stejnoměrnou konvergenci a rozhodl jsem se, že to budu dělat přes zbytky
zbytek je definován jako : 
bohužel znám jen
a neznám částečný součet...
ale našel jsem si ve skriptech, že
, což se dá zapsat jako 
a ted řeším podmínku stejnoměrné konvergence
:
takže

můžu to dál zdůvodnit tak, že tato podmínka má být splněna pro všechna x z množiny M, ovšem když půjdu k jedné zleva, tak zjistím, že tato podmínka není nikdy splněna.., to znamená, že daná řada není stejnoměrně konvergentní na M
je má úvaha správná ?
↑ Ginco:
Já bych sopuhlasil, ale chtělo by to více přesněji.
Na druhou stranu, nutná podmínka ke stejnoměrné konvergenci funkční řady je stejnoměrná konvergence sčítance řady k nule (na množině M), tj. je nutné, aby pro všechna "x" z množiny M platilo stejnoměrně
což jistě není pravda. Totiž posloupnost
na
nekonverguje stejnoměrně, ale pouze lokálně stejnoměrně.
Dále, pokud se omzíš na množinu
, můžeš studovat také stejnoměrnou konvergenci tvé řady tak, že použiješ podmínku se supremem:
Tj. neplatí
, což dokazuje, že daná řada nekonverguje stejnoměrně k součtové funkci na
.
↑ Marian:
děkuji za ti...
dotaz.. konvergovala by tedy stejnoměrně tvá "upravená" řada, kdyby byla množina M = (0,1-r), kde r náleží (0,1)? já myslím, že ano( nutná podmínka konvergence řady je splněna), dokonce bych si dovolil tipnout, že bych našel konvergentní majorantu
... ale to je jen drobnost
také bych se prosím chtěl zeptat, jak zjistím poslopunost částečnách součtů geometrické řady...
↑ Ginco:
Pokud bude
, kde
je fixní, pak bude řada konvergovat zcela jistě i stejnoměrně na množině
. Slovo fixní jsem přidal záměrně. Lze pak zvolit jistě takové číslo
takové, že platí
. Majorantou by pak byla samotná geometrická řada s kvocientem
,
.
Pomocí podmínky se supremem to plyne také snadno. Lze psát (na množine (0,h), 0<h<1, h je fix.)
Ale pro dostatečně velké hodnoty parametru "n" je výraz vpravo neomezeně blízko nule (využívám toho, že "h" je fixní kladné a ostře menší než 1), nebo přesněji, číselná posloupnost (číselná proto, že "h" je fixní)
je nulová posloupnost (tj. má limitu rovnou nule - viz čitatel a předpoklady o čísle "h"). Odtud konečně
Odtud stejnoměrná konvergence na množině (0,h), 0<h<1.
Co se týče parciálního součtu geometrické řady, dosti mě udivuje, že toto nepatří do databáze tvých znalostí. Vysvětlíme si strukturu situace takto ... Označme
Pro
je situace snadná, totiž
. Předpokládejme nyní, že je
. Pak je
Poslední řádek plyne mj. z toho, že
.
Edit.: Pro zjištění parciálních součtů nekonečných řad lze s úspěchem použít zajímavý on- line nástroj www.wolframalpha.com. Stačí zvolit sekci matematika. Podívej se třeba na odkaz http://www18.wolframalpha.com/input/?i= … k%3D0+to+n. Je tam přesně to, co potřebuješ. Pak můžeš začít dokazovat třeba indukcí danou formuli. Modifikací zápisu v řádku nahoru zjistíš snadno i parciální součty komplikovanějších nekonečných řad.
Stránky: 1