Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Máme nádrž tvaru komolého jehlanu s půdorysem tvaru obdélníku jehož délky stran jsou 9m a 15m, rozměry druhé podstavy jsou 6m a 10m a výška je 3 metry. V této nádrži máme 100 kaprů, u nichž předpokládáme rovnoměrné rozložení. Předpokládáme, že pokud se háček s návnadou dostane do vzdálenosti menší než 10cm od kapra, tak na návnadu zareaguje a bude chycen. Nahazujeme dále než 2m od okraje nádrže a návnada se po dopadu na hladinu potopí do hloubky 50cm. Kapr zareaguje i v případě, že se v této vzdálenosti návnada bude pohybovat ve chvíli, kdy se háček potápí.
Určete pravděpodobnost, že na jedno nahození chytíme kapra. Při výpočtu předpokládejte existenci jednoho kapra a pravdepodobnost poté výnásobte 100.
ZA jakýkoliv návod budu velmi ráda. Jsem zoufalá. Vůbec na to nemůžu přijít a moji kamarádi z VUT také ne. :(
Budu moc ráda za každou pomoc !
Objem nadrze je 
Objem, ve kterem kapr zareaguje na navnadu je
Pravdepodobnost, ze chytime jednoho kapra, je tedy cca p = 0.0178/285 = 0.000062456.
Podle zadani mame hledanou pravdepodobnost uvazovat jako 100p = 0.0062456, tzn. 0.624 %.
↑ laszky:
Díky moc ! Akorát mi to po dosazzeni nevychází. Mohl bys mi říct, jaké hodnoty jsi dosadil za neznámé?
laszky napsal(a):
Objem nadrze je
Objem, ve kterem kapr zareaguje na navnadu je
Pravdepodobnost, ze chytime jednoho kapra, je tedy cca p = 0.0178/285 = 0.000062456.
Podle zadani mame hledanou pravdepodobnost uvazovat jako 100p = 0.0062456, tzn. 0.624 %.
Prosím pomoc
↑ Adélka Hrubá:
Objem nadrze je objem komoleho jehlanu
Objem oblasti, ve ktere kapr zareaguje, je objem valce okolo vlasce + objem polokoule pod vlascem. Polomer valce i polokoule je r=10cm. Vyska valce je h=50cm.
↑ laszky:
Díky moc !!
Stránky: 1