Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ Peter_CSR:
já nevím no, jsem postupoval podle své logiky (která není nijak asi dokonalá :D ), ale tak předpokládám, že nemůžu sčítat jablka s hruškami, ale tak nevím no :(
ono mě tky zaráží, že v řešení mají celkem 4 řešení a já mám jen 3 u toho x
↑ Kubas126:
ignoruje čo som napísal, je to blbosť :D .
Edit:
https://www.desmos.com/calculator/hxqfg5e0yl
čo??
↑ Peter_CSR: Co je rovnica bodu? Vazne sa pytam, zaujima ma to.
↑ Kubas126: Ramcova strategia by mohla byt takato - mame dve nezname, teda rieseniami budu body v rovine, presnejsie teda ich suradnice. Aby sme s tou sustavou mohli pohnut, bude dobre odstranit absolutne hodnoty. Myslim (teraz som bez ceruzky a papiera), ze takto dostaneme v rovine 9 oblasti - jeden obdlznik, 4 "prave uhly" a 4 nekonecne dlhe pasy. Treba si to nakreslit, potom ti to bude jasnejsie. No a v kazdej z tych oblasti uz mame sustavu bez absolutnych hodnot, tu vyriesime a pozrieme sa, ci v nej ziskane riesenie lezi. Ale hovorim, to je iba taky odhad z hlavy, bez pisania.
↑ Kubas126:
Ahoj.
Tak predovšetkým by som tie rovnice zrátala, čím by jedna absolútna hodnota vypadla a najprv by som vyrátala x.
Ale idem pozrieť ten tvoj postup, čo sa v ňom "pokazilo"...
↑ Peter_CSR:
LOL to je libový :D
jen je škoda že se nikde neprotínají :(
↑ vlado_bb:
Ahoj. (Kam letíš?)
Zadávateľ to tak cca robil - postupoval z hľadiska SŠ postupov štandardne - idem to pozrieť...
↑ vlado_bb:
práve nad tým premýšlam...
neviem, mám už trocha zastrené myslenie, ale mal som za to, že ak máš 2 lineárne rovnice typu
x + a = y
x + b = y
medzi nimi je logická spojka "a" a riešením by mal byť bod, ktorý vyhovuje obidovom.
Edit: Uhm, aha, rozumiem, riešením je bod, rovnice sú to dvoch priamok.
↑ Kubas126: Moje premenne v ziadnej absolutnej hodnote nie su, to pojde hladko.
↑ Kubas126:
Sú tam dve úplne rovnaké absolútne hodnoty - jedna so znamienkom plus a druhá rovnaká so znamienkom mínus.
Po sčítaní rovníc tam už absolútna hodnota obsahujúca x nebude, zostane len AH s y.
Ale:
Ako píše vlado_bb . Vznikne jednoduchá sústava, z ktorej po vyriešení dostaneš spätne hodnotu absolútnych hodnôt a dopočítaš.
Tvoja chyba v postupe na papieri bola, že si pre dve premenné mal len 1 hranicu (ixovú, rovnú -2).
Ak si to chcel tak robiť, musel by si tam zakomponovať aj hranicu pre y (rovnú 3).
To mi už pripadá dosť komplikované...
↑ Kubas126:
Máš po sčítaní rovníc zlú pravú stranu.
-6+2=-4
:-D
Aha - už si to opravil...
↑ Kubas126:
Čo ďalšie?
Teraz narobíš dvojice:
↑ Kubas126:
Vyrobili 4 dvojice.
x1y1, x2y1, x1y2, x2y2
A to sú tie 4 riešenia.
Riešením je vždy dvojica [x;y].
Dá sa urobiť aj skúška...
laszky napsal(a):
↑↑ misaH:
No jak se to vezme, zadnej pedak jsem nedelal. Zase se mi nelibi machrovani s hazenim tajemnych napoved od boku. To, ze neco umim neznamena, ze z toho musim delat zahadu. Chapu, ze tu nikdo nemuze po nekom chtit, aby mu neco vyresil, ale kdyz s tim nemam problem a zabere mi to par sekund, proc to sem nenapsat namisto dlouhe diskuze, ktera se bude pomalu posouvat po jednotlivych upravach, ne? Kdyz se to tazatel chce naucit a umet to, je na nem, jestli se spokoji jen s vysledkem, nebo se nauci i postup. Ja to za nej rozhodovat nebudu. :-)
Ako by som písal ja