Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Kubas126:
p je parameter, môže nadobúdať hociktorú reálnu hodnotu.
Treba rozlíšiť, či p je 1/2 - vtedy je riešením každé reálne číslo
a či p je od 1/2 rôzne, vtedy je riešením ten zlomok.
Ale reagujem len na tvoju poslednú otázku, či patrí k pôvodnej rovnici, to som neskúmala.
Ahoj ↑ Kubas126:,
To si na dobrej ceste.
Pokracuj, ak
to ti da ....
Ak
dana rovnica sa pise ..... co znamena ...
Tak ktora odpoved je ?
↑ Kubas126:
Možno by bolo lepšie dávať každú úlohu do vlastnej témy (ako mimochodom hovoria aj pravidlá...).
ahoj, pokiaľ ide o predchádzajúcu úlohu (ak si ešte nevyriešil) tak toto je presne ten istý typ len s inými hodnotami
https://imgur.com/a/5EvvA
ak by ti čokoľvek nebolo jasné, tu máš vysvetlenú jednoduchšiu verziu https://imgur.com/a/j9Pih
inam som ti v PM doporučil knihu, kde sú tvoje otázky moc pekne vysvetlené.
↑ misaH:
oni to jsou "jakoby" 3 příklady, ale na stejné téma tak já moc nvm no, jestli se to vyplatí rozdělovat obzvlášt pokud někdo jiný v budoucnu by nevěděl jak tyto příklady řešit tak by se mohl podivat sem a uvidděl by tady hned všechny 3
v 8. riadku máš chybyčku, na pravej strane rovnice 1/2 * 4P nie je 1/2
↑ Kubas126:
Lenže celé je to neprehľadné. Úlohy neukončuješ. Potom sa tu na hromade miešajú rady k rôznym úlohám...
Sústava nemá riešenie napríklad vtedy, keď sa pravé strany rovnajú a ľavé nie.
Stačí nájsť p také, pre ktoré sa ľavé strany nerovnajú.
↑ Kubas126:
Keď ti v teste ponúkajú nejaké hodnoty, oplatí sa ich "vyskúšať", či majú požadovanú vlastnosť.
Po dosadení -1/2 zistíš, že pre toto p sústava riešenie nemá.
Ale to nie je dôkaz, že je to jediná možná hodnota.
Kubas126 napsal(a):
↑ Peter_CSR:
aha 1/2p co?
tak ešte raz. 4P krát 1/2 je? :D
↑ Kubas126:
Na další dotazy zakládej vždy nové téma. Takto to začíná být něpřehledné.
↑ Peter_CSR:
ale je zajímavý že mi to vyšlo 1/2 to řešení ikdyž tam mam početní chybu :D
všeobecne platí, že keď máš rovnicu v tvare 0x = 0, môžeš dosadiť aké číslo chceš za x a vyjde ti rovnosť.
...premýšlam ktoré je najrýchlejšie riešenie...
ale krok číslo jedna je vždy neurobiť numerciké chyby :D Tak šup, šup do opravy! :D
Kubas126 napsal(a):
↑ Peter_CSR:
ale je zajímavý že mi to vyšlo 1/2 to řešení ikdyž tam mam početní chybu :D
Tiež som sa pobavil :D
↑ Kubas126:
Takže ako si to doriešil? Ktorú úlohu teraz riešiš?
Keď tie zátvorky roznásobíš, treba dať spolu členy s x, členy bez x a členy s x na druhú.
Ak majú vyhovovať všetky x, musí sa to, čo je pri x na druhú naľavo rovnať tomu, čo je napravo.
Rovnako aj to, čo je pri x a to, čo x neobsahuje.
Vyšlo mi, že správne je c.
↑ Kubas126:
Veď ti píšem, že keď dosadíš za p 1/2 tak ti vyjde, že úloha riešenie má... načo riešiš viac úloh naraz, veď ani ty sa v tom už nemôžeš vyznať...
yay, mám to :D
Má to celkom jednoduché riešenie a najľahšie to bude roznásobiť (bez chýb!! :D ).
Následne vytkni kvadratického člena, lineárnho člena a hoď absolútny člen do zátvorky. Vyjde ti čosi v tvare
(a + b +c + 4 )x^2 + (a + c + 5)x + (a + 5) = 0
skátka v zátvorkách ostanú parametre.
Ďalej potrebuješ zistiť pre aké hodnoty parametru ti zátvorku vyjdu 0, aby sa 0x^2 + 0x + 0 = 0. Tvar zátvoriek aký som ti naznačil ti dáva dobré vodítko ako to dopadne.
A potom už len počítať a určiť, čo je pravdivé...