Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, když mám zadané parametrické rovnice křivky x= 2t a y= sin(t) ,
t náleží
. Jak mám zjistit souřadnice tečného vektoru křivky v průsečíku s osou x? To si vyjádřím z první rovnice t a dosadím do rovnice y a vyjde mi jak nakreslit graf a pak když je to průsečík s osou x, tak jenom dosadim za y nulu?
A druhý dotaz k tomuto příkladu: Pak vypočtěte přibližnou délku křivky grafu funkce. Při výpočtu použijte lichoběžníkovou metodu s krokem h= pi. Tady s tím si nevím moc rady, jak aplikovat tu lichoběžníkovou metodu.
Děkuji za každou radu.
↑ marie2031:
Zdravím, průsečíky s ox:
(nebo i tak, jak uvádíte).
↑ marie2031:
Tečný vektor se má určit v průsečících s osou x, to zn. dosadit hodnotu parametru, při němž ji graf protíná.
↑ marie2031:
Řekl bych, že ne: Psal jsem, dosadit hodnotu 't' (ne hodnotu x).
Tecny vektor v "case t" ke krivce k(t) = (k1(t), k2(t)) ziskas zderivovanim jednotlivych komponent a naslednym znormovanim vektoru k'(t)=(k1'(t), k2'(t)). Delka krivky je integral z normy vektoru k'(t) pres prislusne meze t. Pokud tento integral pocitas pomoci lichobeznikoveho pravidla, rozdelis si ho na soucet integralu pres mensi intervaly a na kazdem z techto intervalu aproximujes prislusny integral jako "delka intervalu" krat "hodnota integrovane funkce ve stredu toho intervalu".
Stránky: 1